Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stein communiceert beroerdst over bezwaren'

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2020 - 12:10

Stein is de enige gemeente in Nederland die op de website geen letter wijdt aan de manier waarop inwoners bezwaar kunnen maken tegen een besluit van de gemeente.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money (FTM) naar de openbaarheid van bezwaarprocedures bij overheden.

Beroerdst
"Als er een award bestond voor de gemeente die het beroerdst communiceert over bezwaarprocedures waar burgers gebruik van kunnen maken, gaat de prijs met vlag en wimpel naar de gemeente Stein in Limburg", schrijft platform voor onderzoeksjournalistiek FTM.

Miljoen bezwaren
Jaarlijks maken Nederlanders ongeveer een miljoen keer bezwaar tegen een overheidsbesluit. Vaak lopen die bezwaren uit op een ondoorgrondelijke procedure, is de conclusie van het onderzoek. Van alle waterschappen, gemeenten en provincies maakt slechts één op de vier (24 procent) melding van het openbare karakter van de bezwaarprocedure. Provincies scoren beter (ruim de helft meldt de openbaarheid) dan waterschappen (maar vier van de 21).

Geschrokken
De Nationale Ombudsman en leden van de Tweede Kamer zijn geschrokken van het onderzoek naar de bezwaarprocedure: "Het gaat mis met wat de wet beoogt: in goed overleg tot een oplossing komen", meldt FTM. "Het gevolg is dat de klagende burger nauwelijks wordt gehoord en zelden gelijk krijgt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen