Overslaan en naar de inhoud gaan

Steekpartij in Duitse trein: mogelijk terreurdaad

Geplaatst opvrijdag 13 mei 2022 - 16:56

De Duitse politie onderzoekt of het willekeurig neersteken van treinpassagiers vrijdagochtend in een trein net over de grens bij Kerkrade in het Duitse Herzogenrath een islamitische terreurdaad was.

Volgens Herbert Reul (CDU), minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, raakten door de aanslag vijf mensen gewond. Vier passagiers, onder wie de verdachte, moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Reul sprak vrijdagmiddag tijdens een persconferentie van een daad in razernij.

Moedige mensen
Volgens Reul stak de 31-jarige man van Iraakse afkomst willekeurig op treinreizigers in. Een 60-jarige politieman in burger, die toevallig ook in de trein zat, wist de verdachte samen met twee andere treinreizigers tegen de grond te werken en te arresteren. Daarbij raakten zowel de agent als de verdachte gewond. Het is niet bekend of er Nederlanders in de trein zaten. Reul prees de moed van de agent en beide treinreizigers die de man tot stoppen dwongen. "Deze drie moedige mensen hebben erger voorkomen", aldus Reul.

Snijwonden
Tijdens de aanslag zaten er 270 passagiers in de trein, die vanuit Herzogenrath net naar Aken vertrokken was. De aangevallen gewonden hadden snijwonden in het gezicht, hand of schouder. Geen van hen raakte volgens Reul levensgevaarlijk gewond.

Lees ook: Man steekt reizigers neer in trein over grens bij Kerkrade

Het treinverkeer tussen Mönchengladbach en Aken is stilgelegd. De Duitse politie is met tweehonderd agenten ter plaatse om de reizigers in de trein als getuigen te horen.

Radicaal-islamitisch gedachtegoed
De verdachte is volgens Reul geen onbekende van de politie. Hij woont ergens in Noordrijn-Westfalen, zijn huidige nationaliteit is onbekend. In 2017 tipte het asielzoekerscentrum waar de man verbleef, de politie. Het Duitse azc vreesde dat de man radicaal-islamitisch gedachtegoed aanhing. Volgens Reul isoleerde de man zich sindsdien steeds verder van zijn omgeving en andere mensen en liet hij een baard staan. Ook nam hij verschillende namen aan, zodat het lastig was om zijn identiteit te achterhalen.

"Nu moet onderzocht worden of er daadwerkelijk een islamitische achtergrond speelde voor deze daad", aldus Reul vrijdagmiddag tijdens een persconferentie. Een gespecialiseerd team van de politie moet dit onderzoek uitvoeren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen