Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds minder werkloosheidsuitkeringen in Limburg

Geplaatst opdonderdag 17 mei 2018 - 13:29

20.300 Limburgers hadden in april een WW-uitkering. Dat is vier procent lager dan in maart, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Vergeleken met april 2016 is het aantal zelfs met 24 procent afgenomen. De daling wordt mede veroorzaakt door de horeca, waar de vraag naar personeel groot is.

Horeca
In 2017 ontstonden er 3.900 vacatures in de horeca in Limburg. Koks, bedieningsmedewerkers en keukenhulpen zijn veelgevraagd. Uit onderzoek blijkt dat werkzoekenden die in deze beroepen een baan zoeken, snel aan het werk gaan. Zo is 78 procent van de koks binnen 12 maanden weer aan het werk.

Krapte arbeidsmarkt
Het UWV verwacht dat het aantal vacatures in de horeca in de zomer nog verder zal toenemen. De verwachting is dat het aantal WW-uitkeringen zal blijven dalen. Dat komt door de krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen in de horeca, maar ook in sectoren als de bouw, logistiek en techniek is de vraag naar personeel groot.

Vacatures
De krapte is momenteel zo groot dat één op de vijf bedrijven aangeeft moeite te hebben om vacatures in te vullen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daardoor moeten ze werk weigeren. Het tekort aan medewerkers dreigt een rem op de economische groei te zetten.

Landelijk
Niet alleen in Limburg, maar ook in de rest van het land daalde het aantal WW-uitkeringen in april: ten opzichte van maart met zo'n 4 procent. In vergelijking met april 2017 daalde het aantal uitkeringen met liefst 22 procent.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen