Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds minder open-hartoperaties

Geplaatst opvrijdag 5 augustus 2016 - 6:05

Het is steeds minder vaak nodig om voor een hartoperatie het borstbeen open te zagen.

Een derde van de hartoperaties in het Maastrichtse ziekenhuis gebeurt 'minimaal invasief': dan wordt via de lies of een klein gaatje aan de zijkant van de romp geopereerd, de zogenaamde kijkoperaties. In 2020 moet dat 70 procent zijn.

Minder ingrijpend
Daar is het streven althans op gericht, zegt Jos
Maessen, hoofd van de afdeling hartchirurgie van het Maastricht UMC+ en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Voor patiënten is zo’n minimaal invasieve operatie minder ingrijpend en het herstel gaat sneller.

Openhartoperatie
Ruim dertig jaar geleden vond in Maastricht de eerste openhartoperatie plaats, al is dat een woord dat hartchirurgen en cardiologen niet gebruiken. "Het is een fout woord, dat suggereert dat het hart wordt opengelegd."

Er zijn veel operatietechnieken bijgekomen; het Maastricht UMC+ voegde onlangs weer twee nieuwe technieken toe. Het aantal hartoperaties in Nederland groeit niet meer. Dat staat al jaren stabiel op circa 16.000 per jaar, in Maastricht op ongeveer 900.

Meer over de ontwikkelingen op het gebied van hartchirurgie zaterdag in de Horizon-bijlage van De Limburger.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Primeur UMC+: hartklepoperatie zonder hart stil te leggen
'Wagen van de zaak én 130.000 euro voor taxi, rechtmatig?'
Stoppen-met-roken-medicijn zorgt toch niet voor hartklachten
Maastricht leidt Europees onderzoek naar aderverkalking
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen