Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds minder oorspronkelijke kruisbeelden langs de wegen

Geplaatst opdonderdag 24 juni 2021 - 22:45

Kruisen en heiligenbeelden langs de Limburgse wegen worden steeds meer vervangen door replica's.

Dat gebeurt in een werkplaats in Venray waar vrijwilligers een keer per week werken aan onderhoud van klein religieus erfgoed. Ook worden hier afgietsels gemaakt van oude beelden die vervangen worden door kunststoffen replica's.

Katholiek
In Limburg staan zo'n 3.500 kruisen en kapellen. Dat is veel meer dan elders in Nederland waar met de dominantie van het protestantisme de katholieke religieuze uitingen in de openbare ruimte verdwenen zijn.

Weer en vandalisme
Maar ook in Limburg lopen de kruisen en heiligenbeelden in de openbare ruimte gevaar. “Het weer en vandalisme zijn de grootste bedreigingen”, zegt Koos Swinkels uit Venray. Hij zette zich 40 jaar lang met ziel en zaligheid in voor het onderhoud van kruisen en kapellen. Zowel in zijn woonplaats Venray als voor de provinciale Stichting Kruisen en Kapellen.

Kunststof Maria
In een werkplaats in Venray worden in de regel kopieën gemaakt van originele beelden. “Voor zover men ons dat vraagt gebeurt dat voor heel Limburg. Zowel voor verenigingen als voor particulieren”, legt Swinkels uit . Dat is misschien triest, maar de kunststoffen Maria’s, Barbara’s en Antoniussen kunnen generaties lang mee. De originele beelden komen meestal terecht in een plaatselijk museum.

Religieus toerisme
Het behoud van het kleine religieus erfgoed is niet alleen vanwege het cultuur-historisch belang een goede zaak. Swinkels: “Je ziet steeds meer religieus toerisme waarbij kruisen en kapellen steeds meer in beeld komen. Denk aan fiets- en wandelroutes. Want hiermee onderscheidt Limburg zich van de rest van Nederland.”

Koos Swinkels heeft het werk de afgelopen veertig jaar overigens niet voor de toeristen gedaan. “Het zijn onze voorouders geweest die de kruisen en kapellen hebben opgericht. We doen ons best om ze in stand te houden, al was het maar om het gedachtegoed van die voorouders te eren.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen