Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds minder anti-kraakwoningen in Limburg

Geplaatst opwoensdag 8 september 2021 - 7:00

Wie anti-kraak wil wonen als alternatief voor een huurhuis komt vaak bedrogen uit. Ook in deze vorm van wonen, is forse krapte ontstaan.

Dat constateert Maximus, een bedrijf dat in Limburg een groot deel van de anti-kraakwoningen beheert.

Makkelijk, snel en goedkoop
Jarenlang was anti-kraak een makkelijke manier om snel woonruimte te vinden. Wie zich inschreef bij een van de aanbieders vond meestal wel binnen een of twee weken een geschikte woning, vaak tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Enig nadeel: de opzegtermijn is slechts een maand. Toch is dat voor de meeste anti-kraakhuurders geen probleem, want dan vonden ze in korte tijd wel weer wat anders. Er was immers genoeg aanbod.

99% vol
Maar de laatste maanden is alles anders. Maximus biedt in heel Limburg woonruimte aan, maar de vraag is momenteel veel groter dan het aanbod. "Op dit moment zit 99% vol en is de gemiddelde wachttijd zeker een maand, afhankelijk van wat je wil. In Maastricht bijvoorbeeld is momenteel helemaal niets te krijgen, terwijl in Kerkrade juist wel nog plek is. Maar daar wil dan weer niet iedereen wonen," zegt directeur Tom Visschers.

Reinier Vermijs (26) woont al jaren anti-kraak. "Ik vind het wel prima zo":

Video: L1

Sloopregeling
Naast de toenemende vraag naar anti-kraak is er nog een reden waarom het tekort toeneemt. Door een subsidieregeling zijn er dit en vorig jaar heel veel woningcorporaties gaan slopen. "Veel sloopprojecten zijn naar voren gehaald, omdat de regeling dit jaar zou aflopen. Maar dat betekent wel dat voor ons veel woningen uit de markt zijn gehaald en de bewoners van die panden iets anders moesten gaan zoeken," legt Visschers uit. In 2020 zijn daardoor 400 anti-kraakwoningen minder beschikbaar en in 2021 tot nu toe 250. "Dat betekent dus dat honderden Limburgers iets anders hebben moeten zoeken en dat is juist lastig nu. Vaak moeten ze terug naar hun ouders."

Nonnenklooster
Een van de panden die Maximus beheert is het voormalige nonnenklooster Rijckholt. Dat zou in de toekomst een zorgcomplex moeten worden, maar niemand weet hoelang dat nog gaat duren. Tot die tijd kan er een aantal mensen voor een prikkie wonen. Zodoende blijft het pand leefbaar en verloedert het niet. Reinier Vermijs (26) zit er nu zes maanden, naar volle tevredenheid. "Inclusief gas en licht betaal ik hier 260 euro per maand. Je hebt een aantal leuke huisgenoten, maar je hebt ook je privacy. En een tuin waar iedereen jaloers op zou zijn," vertelt Reinier tijdens een korte rondleiding door het voormalige klooster. Onlangs zijn er twee kamers vrijgekomen, maar die zijn binnenkort weer bezet.

Iets achter de hand
Reinier zit sinds een paar jaar al anti-kraak en zat ook al op twee andere locaties. Hij vindt het wel prima zo. Hij heeft een baan in Maastricht, geeft pianoles en heeft er geen moeite mee als hij straks weer wat anders moet zoeken. "Het enige waarvoor je moet zorgen, dat je altijd iets achter de hand hebt. Je moet altijd even bij een vriend terecht kunnen of wellicht bij je ouders. En dan kun je rustig weer wat anders zoeken. Een huis kopen? Dat is voor mij op dit moment onbetaalbaar, zeker met de huizenprijzen van dit moment. Maar ook die markt zal wel een keer instorten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen