Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer wandelaars, fietsers en scootmobielen op snelweg

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 7:33

Het aantal verkeersdeelnemers dat te voet, fiets of gehandicaptenvoertuig op snelwegen wordt betrapt, is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld.

Vooral op het stuk A2 tussen Nederweert en Valkenswaard wordt veel gelopen, blijkt uit de cijfers die LocalFocus opvroeg bij de verkeersdienst.

Verdubbeling
In 2014 noteerde Rijkswaterstaat landelijk nog 1400 gevallen waarbij niet alleen wandelaars maar ook fietsers of bijvoorbeeld scootmobielen op de snelweg terecht waren gekomen. Vorig jaar waren er dat al meer dan 3000.

Brabant
Met name Brabantse snelwegen worden vaak gebruikt door verkeersdeelnemers die er niets te zoeken hebben. Behalve op het stuk A2 vanuit Nederweert richting Eindhoven wordt ook op de A50 bij Oss en de A58 bij Tilburg veel gelopen.

Pech, verward, foutje
Volgens Rijkswaterstaat gaat het vaak om automobilisten die met pech of een lege tank langs de weg staan, en dan maar over de vluchtstrook wandelen. Ook komt het voor dat verwarde personen al dan niet bewust de snelweg op wandelen. Navigatiefoutjes komen ook voor. Een opmerkelijk voorval gebeurde in 2015 op de A79 toen twee bejaarde dames voor de grap in Meerssen de A79 op reden.

Lees ook: Bejaard stel sukkelt met scootmobielen over A79

Fataal
Exacte cijfers over ongevallen zijn er niet, maar aanrijdingen met voetgangers op de snelweg hebben vanwege de grote snelheid waarmee gereden wordt vaak een fatale afloop. De boetes voor wandelen op de snelweg zijn ook niet mals: lopen over de vluchtstrook kost 110 euro, per fiets of gehandicaptenvoertuig gebruik maken van een A-weg kost 150 euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen