Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer wandelaars, fietsers en scootmobielen op snelweg

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 7:33

Het aantal verkeersdeelnemers dat te voet, fiets of gehandicaptenvoertuig op snelwegen wordt betrapt, is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld.

Vooral op het stuk A2 tussen Nederweert en Valkenswaard wordt veel gelopen, blijkt uit de cijfers die LocalFocus opvroeg bij de verkeersdienst.

Verdubbeling
In 2014 noteerde Rijkswaterstaat landelijk nog 1400 gevallen waarbij niet alleen wandelaars maar ook fietsers of bijvoorbeeld scootmobielen op de snelweg terecht waren gekomen. Vorig jaar waren er dat al meer dan 3000.

Brabant
Met name Brabantse snelwegen worden vaak gebruikt door verkeersdeelnemers die er niets te zoeken hebben. Behalve op het stuk A2 vanuit Nederweert richting Eindhoven wordt ook op de A50 bij Oss en de A58 bij Tilburg veel gelopen.

Pech, verward, foutje
Volgens Rijkswaterstaat gaat het vaak om automobilisten die met pech of een lege tank langs de weg staan, en dan maar over de vluchtstrook wandelen. Ook komt het voor dat verwarde personen al dan niet bewust de snelweg op wandelen. Navigatiefoutjes komen ook voor. Een opmerkelijk voorval gebeurde in 2015 op de A79 toen twee bejaarde dames voor de grap in Meerssen de A79 op reden.

Lees ook: Bejaard stel sukkelt met scootmobielen over A79

Fataal
Exacte cijfers over ongevallen zijn er niet, maar aanrijdingen met voetgangers op de snelweg hebben vanwege de grote snelheid waarmee gereden wordt vaak een fatale afloop. De boetes voor wandelen op de snelweg zijn ook niet mals: lopen over de vluchtstrook kost 110 euro, per fiets of gehandicaptenvoertuig gebruik maken van een A-weg kost 150 euro.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen