Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer wandelaars, fietsers en scootmobielen op snelweg

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 7:33

Het aantal verkeersdeelnemers dat te voet, fiets of gehandicaptenvoertuig op snelwegen wordt betrapt, is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld.

Vooral op het stuk A2 tussen Nederweert en Valkenswaard wordt veel gelopen, blijkt uit de cijfers die LocalFocus opvroeg bij de verkeersdienst.

Verdubbeling
In 2014 noteerde Rijkswaterstaat landelijk nog 1400 gevallen waarbij niet alleen wandelaars maar ook fietsers of bijvoorbeeld scootmobielen op de snelweg terecht waren gekomen. Vorig jaar waren er dat al meer dan 3000.

Brabant
Met name Brabantse snelwegen worden vaak gebruikt door verkeersdeelnemers die er niets te zoeken hebben. Behalve op het stuk A2 vanuit Nederweert richting Eindhoven wordt ook op de A50 bij Oss en de A58 bij Tilburg veel gelopen.

Pech, verward, foutje
Volgens Rijkswaterstaat gaat het vaak om automobilisten die met pech of een lege tank langs de weg staan, en dan maar over de vluchtstrook wandelen. Ook komt het voor dat verwarde personen al dan niet bewust de snelweg op wandelen. Navigatiefoutjes komen ook voor. Een opmerkelijk voorval gebeurde in 2015 op de A79 toen twee bejaarde dames voor de grap in Meerssen de A79 op reden.

Lees ook: Bejaard stel sukkelt met scootmobielen over A79

Fataal
Exacte cijfers over ongevallen zijn er niet, maar aanrijdingen met voetgangers op de snelweg hebben vanwege de grote snelheid waarmee gereden wordt vaak een fatale afloop. De boetes voor wandelen op de snelweg zijn ook niet mals: lopen over de vluchtstrook kost 110 euro, per fiets of gehandicaptenvoertuig gebruik maken van een A-weg kost 150 euro.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV