Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer wandelaars, fietsers en scootmobielen op snelweg

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 7:33

Het aantal verkeersdeelnemers dat te voet, fiets of gehandicaptenvoertuig op snelwegen wordt betrapt, is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld.

Vooral op het stuk A2 tussen Nederweert en Valkenswaard wordt veel gelopen, blijkt uit de cijfers die LocalFocus opvroeg bij de verkeersdienst.

Verdubbeling
In 2014 noteerde Rijkswaterstaat landelijk nog 1400 gevallen waarbij niet alleen wandelaars maar ook fietsers of bijvoorbeeld scootmobielen op de snelweg terecht waren gekomen. Vorig jaar waren er dat al meer dan 3000.

Brabant
Met name Brabantse snelwegen worden vaak gebruikt door verkeersdeelnemers die er niets te zoeken hebben. Behalve op het stuk A2 vanuit Nederweert richting Eindhoven wordt ook op de A50 bij Oss en de A58 bij Tilburg veel gelopen.

Pech, verward, foutje
Volgens Rijkswaterstaat gaat het vaak om automobilisten die met pech of een lege tank langs de weg staan, en dan maar over de vluchtstrook wandelen. Ook komt het voor dat verwarde personen al dan niet bewust de snelweg op wandelen. Navigatiefoutjes komen ook voor. Een opmerkelijk voorval gebeurde in 2015 op de A79 toen twee bejaarde dames voor de grap in Meerssen de A79 op reden.

Lees ook: Bejaard stel sukkelt met scootmobielen over A79

Fataal
Exacte cijfers over ongevallen zijn er niet, maar aanrijdingen met voetgangers op de snelweg hebben vanwege de grote snelheid waarmee gereden wordt vaak een fatale afloop. De boetes voor wandelen op de snelweg zijn ook niet mals: lopen over de vluchtstrook kost 110 euro, per fiets of gehandicaptenvoertuig gebruik maken van een A-weg kost 150 euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen