Het aantal verkeersdeelnemers dat te voet, fiets of gehandicaptenvoertuig op snelwegen wordt betrapt, is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld.
Vooral op het stuk A2 tussen Nederweert en Valkenswaard wordt veel gelopen, blijkt uit de cijfers die LocalFocus opvroeg bij de verkeersdienst.
Verdubbeling
In 2014 noteerde Rijkswaterstaat landelijk nog 1400 gevallen waarbij niet alleen wandelaars maar ook fietsers of bijvoorbeeld scootmobielen op de snelweg terecht waren gekomen. Vorig jaar waren er dat al meer dan 3000.
Brabant
Met name Brabantse snelwegen worden vaak gebruikt door verkeersdeelnemers die er niets te zoeken hebben. Behalve op het stuk A2 vanuit Nederweert richting Eindhoven wordt ook op de A50 bij Oss en de A58 bij Tilburg veel gelopen.
Pech, verward, foutje
Volgens Rijkswaterstaat gaat het vaak om automobilisten die met pech of een lege tank langs de weg staan, en dan maar over de vluchtstrook wandelen. Ook komt het voor dat verwarde personen al dan niet bewust de snelweg op wandelen. Navigatiefoutjes komen ook voor. Een opmerkelijk voorval gebeurde in 2015 op de A79 toen twee bejaarde dames voor de grap in Meerssen de A79 op reden.
Fataal
Exacte cijfers over ongevallen zijn er niet, maar aanrijdingen met voetgangers op de snelweg hebben vanwege de grote snelheid waarmee gereden wordt vaak een fatale afloop. De boetes voor wandelen op de snelweg zijn ook niet mals: lopen over de vluchtstrook kost 110 euro, per fiets of gehandicaptenvoertuig gebruik maken van een A-weg kost 150 euro.