Het aantal meldingen over verwarde personen blijft stijgen. In de eerste helft van dit jaar kwamen er 3.369 meldingen bij de Limburgse politie binnen. Dat zijn er bijna 400 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door LocalFocus.
Toename
De politie plaatst wel een nuance bij de stijging, die deels verklaard kan worden doordat sinds medio maart ook minder ernstige meldingen mee worden geteld. Het aantal meldingen over mensen die verward gedrag vertonen, neemt wel al enkele jaren toe. In de eerste helft van 2018 kwamen er nog 2.451 klachten binnen, een jaar later waren dit er 2.984 en in de eerste helft van dit jaar eindigde de teller dus op 3.369 meldingen.
Coronacrisis
De impact van de coronacrisis op het aantal meldingen is niet duidelijk. De stijging past namelijk in de trend van de afgelopen jaren. In maart, bij de start van de eerste lockdown, kreeg de Limburgse politie wel meer meldingen binnen dan in dezelfde maand vorig jaar (551 tegen 421), maar in april werden juist weer minder meldingen gedaan dan een jaar eerder.
In juni ontving de politie de meeste meldingen over mensen die verward gedrag vertoonden, namelijk ruim 687. Dat is het hoogste aantal in tweeënhalf jaar tijd.
Meldingen
In Heerlen wordt relatief de meeste overlast door verwarde personen ervaren. De politie kreeg daar 400 meldingen binnen; dat zijn er 4,6 per duizend inwoners. Ook in Venlo werd de politie vaak ingeschakeld: 412 meldingen. Dat komt neer op 4,1 meldingen per duizend inwoners. In Maastricht werd de politie 459 keer getipt over een verward persoon (3,9 per duizend inwoners).
In Roerdalen (14 meldingen - 0,7 per duizend inwoners) en Eijsden-Margraten (14 meldingen - 0,5 per duizend inwoners) wordt relatief het minst vaak melding gemaakt van personen die zich verward gedragen.