Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer overlast door verwarde mensen

Geplaatst opzaterdag 31 oktober 2020 - 11:45

Het aantal meldingen over verwarde personen blijft stijgen. In de eerste helft van dit jaar kwamen er 3.369 meldingen bij de Limburgse politie binnen. Dat zijn er bijna 400 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door LocalFocus.

Toename
De politie plaatst wel een nuance bij de stijging, die deels verklaard kan worden doordat sinds medio maart ook minder ernstige meldingen mee worden geteld. Het aantal meldingen over mensen die verward gedrag vertonen, neemt wel al enkele jaren toe. In de eerste helft van 2018 kwamen er nog 2.451 klachten binnen, een jaar later waren dit er 2.984 en in de eerste helft van dit jaar eindigde de teller dus op 3.369 meldingen.

Coronacrisis
De impact van de coronacrisis op het aantal meldingen is niet duidelijk. De stijging past namelijk in de trend van de afgelopen jaren. In maart, bij de start van de eerste lockdown, kreeg de Limburgse politie wel meer meldingen binnen dan in dezelfde maand vorig jaar (551 tegen 421), maar in april werden juist weer minder meldingen gedaan dan een jaar eerder.

In juni ontving de politie de meeste meldingen over mensen die verward gedrag vertoonden, namelijk ruim 687. Dat is het hoogste aantal in tweeënhalf jaar tijd.

Lees ook: Steeds meer incidenten met verwarde personen

Meldingen
In Heerlen wordt relatief de meeste overlast door verwarde personen ervaren. De politie kreeg daar 400 meldingen binnen; dat zijn er 4,6 per duizend inwoners. Ook in Venlo werd de politie vaak ingeschakeld: 412 meldingen. Dat komt neer op 4,1 meldingen per duizend inwoners. In Maastricht werd de politie 459 keer getipt over een verward persoon (3,9 per duizend inwoners).

In Roerdalen (14 meldingen - 0,7 per duizend inwoners) en Eijsden-Margraten (14 meldingen - 0,5 per duizend inwoners) wordt relatief het minst vaak melding gemaakt van personen die zich verward gedragen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen