Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer mensen willen een 'wilde' kerst

Geplaatst opdinsdag 18 december 2018 - 6:00

Wat eet u met kerst dit jaar? Knien in ’t zoer, biefstuk of toch rosbief? Steeds vaker staat wild op het menu. En dan het liefste uit eigen omgeving. Dat betekent topdrukte voor de slagers en jagers.

De lijst met bestellingen bij slagerij Kusters in Margraten is lang. Vooral het wild is erg gewild tijdens de kerstdagen.

Prijs geen probleem
"Een op de vijf bestellingen is dit jaar zwijn of ree. Een paar jaar geleden was dat nog een op de tien", zegt slager Roy Kusters. "Mensen krijgen mensen over de vloer en willen toch iets speciaals. En dan kiezen ze steeds vaker voor wild." Dat wild duurder is dan rund en varkensvlees nemen de klanten volgens hem op de koop toe, “want de verkoop tijdens kerst neemt al jaren toe."

Wild ook buiten winter
Dit jaar hebben de jagers in Zuid-Limburg zo'n 150 reeën en 50 zwijnen aangeleverd bij
Kusters. Dat is 5000 kilo vlees. "En het meeste daarvan wordt in de komende dagen verkocht. Zo'n 90 procent hiervan." Buiten die periode verkoopt hij nauwelijks wild. "Mensen denken dat het echt een product voor de winter is. Maar dat is het niet."

Traditie
Wild met kerst is voor veel mensen traditie. Ook voor een klant van Kusters: "Absoluut wild. Waarom? Omdat het lekker is. En het hoort er een beetje bij."

Wild uit omgeving
Vaak komt ree en zwijn uit het buitenland: Polen of zelfs Australië. Maar dat komt er bij
Kusters niet in. Ook geen wild uit de Oostvaardersplassen. Hij wil wild uit de omgeving. "Want mensen willen dat." Daarom werkt hij samen met de jagers in de omgeving. "In januari begint het eigenlijk al", zegt hij. "Want je kunt niet wachten tot december. Dan heb je niet genoeg vlees." Het hele jaar krijgt hij wild aangeleverd van lokale jagers. Dat wordt dan bewerkt en ingevroren zodat hij met kerstmis de klanten niet teleur hoeft te stellen.

Tijd voor wild
Een van de jagers waar hij mee samenwerkt is Robert Puts uit Vijlen. "Het is nu de tijd voor wild", zegt hij. "Maar de afgelopen weken valt het tegen. Doordat het regent en vroeg donker is, zien we nauwelijks iets. En dan is het lastig jagen."

Droogte
Vooral de jacht op zwijn valt dit jaar tegen. Die populatie is zeer groot en zorgt voor veel overlast. De provincie wil daarom dat ze liefst allemaal worden afgeschoten. Daarom werden vorig jaar nog 150 zwijnen bij Kusters afgeleverd. Maar dit jaar komt dat aantal niet boven de 50 uit. "Dat heeft te maken met de droge zomer", zegt Puts. "De zwijnen laten zich daarom niet zien. Daarnaast zijn ze ontzettend slim."

Regionaal verschil
Jager Wil Jeurninck uit Baexem wist dit jaar wel meer wilde zwijnen te schieten. "Maar dat verschilt per regio", zegt hij. "In Midden-Limburg hebben ze minder last van de droge zomer gehad omdat hier genoeg water is. Daardoor waren ze hier meer actief."

Dubbelrol
Jeurninck schoot dit jaar 60 wilde zwijnen en 25 reeën. En die slachtte hij allemaal zelf, want hij is naast jager ook slager. "Mensen weten dat ik zelf jaag. Daarom komen ze ook naar me toe. Dan weten ze dat ze vlees uit de omgeving krijgen."

Geen jonkies
Ook hij ziet de verkoop van wild de laatste jaren fors toenemen tijdens de feestdagen. Toch schiet hij nu niet op ieder dier. "Ik jaag niet voor de verkoop. Ik verkoop omdat ik op wild jaag", zegt hij. "Ik schiet sowieso niet op jonge zwijnen of reeën. Dat krijg ik niet over mijn hart."

Scharrelvlees
Toch zien niet alle klanten een wildmenu met kerst zitten. "Nee hoor", zegt een vrouw. "Dat vinden mijn dochters niet lekker. En het is zielig voor de dieren." Jeurninck begrijpt die opmerking niet. "We hebben het allemaal over scharrelvlees", zegt hij. "Dit is het ultieme scharrelvlees. Ze hebben een beter leven dan de varkens in de stallen."

Robert Puts is het daar mee eens. En als het einde nadert. Dan hebben ze dat niet door. "Ze horen het schot nog niet eens", zegt hij. Daarnaast wijst hij erop dat de jacht noodzakelijk is.

Geen boodschappenlijstje
"We gaan niet het bos in met een boodschappenlijstje. We krijgen toestemming om een bepaal aantal dieren te jagen. Om het wild te beheren. Anders krijgen we toestanden zoals in de
Oostvaardersplassen waar de dieren verhongeren", zegt hij. "En we moeten voorkomen dat ze voor overlast gaan zorgen. Kijk naar de zwijnen die alles kapotmaken."

Weinig wildverwerkers
Daarom is het volgens hem goed dat hij ook een afnemer voor het vlees heeft. "Want alleen schieten om te doden. Dat wil ik niet." Die afnemer is dus
Kusters. Hij is een van de weinige wildverwerkers van Limburg. "We zorgen dat we echt alles gebruiken van het wild. Zelfs de botten. Die verwerken we in fond, om sausjes te maken."

Foto: L1

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen