Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer mensen vieren gouden en diamanten huwelijk

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 14:21

Het aantal gouden (50 jaar) en diamanten (60 jaar) huwelijksjubilea stijgt. Dit komt door het hoge aantal bruiloften in de jaren zestig en zeventig en de gestegen levensverwachting.

Aan de andere kant daalt het aantal robijnen (40 jaar), zilveren (25 jaar) en koperen (12,5 jaar) bruiloften doordat mensen minder vaak trouwen en vaker scheiden. Dat blijkt uit cijfers uit 2018 van het CBS.

Voerendaal landelijk koploper
In Limburg is te zien dat in de meeste gemeenten in 2019 het aantal gouden huwelijken groter is dan het aantal robijnen of zilveren huwelijken. In Voerendaal werden in 2018 vijftien gouden jubilea per duizend huishoudens gevierd. De gemeente is daarmee landelijk de koploper. Ook Meerssen scoorde hoog met dertien gouden bruiloften.

Kijk hier hoeveel huwelijksjubilea er in elke gemeente gevierd worden in 2019, als er niemand zou overlijden, scheiden of migreren:

Contrast
Het aantal jubilea van 50 jaar stijgt doordat veel stellen in de jaren zestig en zeventig trouwden. In 1970 werd een hoogtepunt bereikt met 124.000 bruiloften in Nederland. Daar staan jaarlijks ongeveer 65.000 huwelijken tegenover tijdens de afgelopen vijf jaar.

Ouder worden
Van alle koppels in het land die in 1951 trouwden, was in 2001 nog 28 procent samen. Maar liefst 45 procent van de stellen die in 1969 trouwden was 50 jaar later nog bij elkaar. Deze stijging kan ook worden verklaard door een hogere levensverwachting, vooral van mannen. Meestal zijn zij wat ouder dan hun echtgenotes en overlijden ze eerder. Sinds 1990 steeg hun levensverwachting sneller dan die van vrouwen. De kans voor beide partners om een jubileum van 50 of 60 jaar te halen, werd daardoor groter.

Echtscheiding
De afgelopen 20 jaar bleef het aantal robijnen huwelijken, van 40 jaar, stabiel tussen de 55 en 60 procent. Het aantal zilveren bruiloften nam af door een stijging van het aantal echtscheidingen. In 1971 strandde 12 procent van de huwelijken. In 2018 was dat bijna 40 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen