Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer mensen vieren gouden en diamanten huwelijk

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 14:21

Het aantal gouden (50 jaar) en diamanten (60 jaar) huwelijksjubilea stijgt. Dit komt door het hoge aantal bruiloften in de jaren zestig en zeventig en de gestegen levensverwachting.

Aan de andere kant daalt het aantal robijnen (40 jaar), zilveren (25 jaar) en koperen (12,5 jaar) bruiloften doordat mensen minder vaak trouwen en vaker scheiden. Dat blijkt uit cijfers uit 2018 van het CBS.

Voerendaal landelijk koploper
In Limburg is te zien dat in de meeste gemeenten in 2019 het aantal gouden huwelijken groter is dan het aantal robijnen of zilveren huwelijken. In Voerendaal werden in 2018 vijftien gouden jubilea per duizend huishoudens gevierd. De gemeente is daarmee landelijk de koploper. Ook Meerssen scoorde hoog met dertien gouden bruiloften.

Kijk hier hoeveel huwelijksjubilea er in elke gemeente gevierd worden in 2019, als er niemand zou overlijden, scheiden of migreren:

Contrast
Het aantal jubilea van 50 jaar stijgt doordat veel stellen in de jaren zestig en zeventig trouwden. In 1970 werd een hoogtepunt bereikt met 124.000 bruiloften in Nederland. Daar staan jaarlijks ongeveer 65.000 huwelijken tegenover tijdens de afgelopen vijf jaar.

Ouder worden
Van alle koppels in het land die in 1951 trouwden, was in 2001 nog 28 procent samen. Maar liefst 45 procent van de stellen die in 1969 trouwden was 50 jaar later nog bij elkaar. Deze stijging kan ook worden verklaard door een hogere levensverwachting, vooral van mannen. Meestal zijn zij wat ouder dan hun echtgenotes en overlijden ze eerder. Sinds 1990 steeg hun levensverwachting sneller dan die van vrouwen. De kans voor beide partners om een jubileum van 50 of 60 jaar te halen, werd daardoor groter.

Echtscheiding
De afgelopen 20 jaar bleef het aantal robijnen huwelijken, van 40 jaar, stabiel tussen de 55 en 60 procent. Het aantal zilveren bruiloften nam af door een stijging van het aantal echtscheidingen. In 1971 strandde 12 procent van de huwelijken. In 2018 was dat bijna 40 procent.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen