Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer Limburgers doen de boodschappen lokaal

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 12:00

Limburgers zijn in de coronatijd meer lokaal gaan kopen. 30 procent van de Limburgers geeft aan de afgelopen maanden meer naar de lokale bakker, slager en groenteman te zijn gegaan.

Dat blijkt uit de enquête Staat van Limburg die onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1 heeft gehouden.

Populair
Vooral in Zuid-Limburg is de plaatselijke winkelier populairder geworden. In deze regio gaf 32 procent aan meer lokaal te zijn gaan shoppen. In Midden-Limburg was dat 27 procent en in Noord-Limburg 24 procent. Daarbij moet wel aangetekend worden dat in deze regio’s ook voor de coronacrisis meer mensen al in hun eigen omgeving boodschappen deden.

Jongeren
"De mensen shoppen lokaal omdat ze de lokale economie willen steunen", legt onderzoeker Max Cramwinckel van Etil uit. Vooral de ouderen lopen steeds vaker naar de lokale winkel. "De jongeren die kopen niet lokaal, zo blijkt uit ons onderzoek", aldus Cramwinckel. "Die zijn meer op internet gaan shoppen."

Betrouwbaarheid
De mensen willen niet alleen de lokale economie steunen (45 procent), ook de nabijheid van de winkels (19 procent) en de betrouwbaarheid van de ondernemers (16 procent) wordt als reden aangegeven. Veiligheid speelt minder een rol, want slecht 6 procent geeft dit als reden aan.

Boodschappen
Boodschappen worden het meest lokaal gekocht (67 procent). Ook het halen van eten of maaltijden scoort hoog (15 procent). Kledingwinkels en elektronica zaken profiteren nauwelijks van de toegenomen belangstelling voor lokaal shoppen. Slechts 2,5 procent van de ondervraagden geeft aan ook lokaal kleding te kopen. Voor een radio of tv gaan Limburgers meestal verder weg (0,8 procent koopt lokaal), zo blijkt uit de enquête.

Voucher
Om de lokale ondernemer te helpen, werden speciale vouchers op de markt gebracht. Hoewel een overgrote meerderheid van de Limburgers dit initiatief aan zich voorbij liet gaan, kocht toch nog bijna 14 procent een voucher. "Dat is opvallend", vindt Cramwinckel. "Er is wel een groep mensen die snapt dat met name lokale horeca-ondernemers het moeilijk hebben. En zij zijn bereid daar iets aan te doen."

Lees ook: Lokale producten winnen aan populariteit in coronatijd

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen