Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer klachten over bromtonen: 'Ik word er gek van'

Geplaatst opvrijdag 27 december 2019 - 6:00

Het aantal mensen dat last heeft van hinderlijke bromtonen neemt verder toe. En daarom moet het Rijk systematisch onderzoek stimuleren en coördineren naar het voorkomen van bromtonen. Die oproep doet de Stichting Laagfrequent Geluid aan het kabinet.

Dit jaar kreeg de Stichting zo'n 650 meldingen binnen van mensen die zeggen last te hebben van een hinderlijke bromtoon. Weer aanzienlijk meer dan voorgaande jaren. De stichting steunt hoofdzakelijk slachtoffers van laagfrequent geluid (LFg) die iets aan de problematiek willen doen.

Veel meldingen
Ook bij de regionale omroepen en de NOS kwamen de afgelopen maanden veel meldingen binnen. Na een oproep aan het publiek gaven ruim 3.500 mensen verspreid over heel Nederland aan dat ze last hadden van laagfrequent geluid. Uit Limburg kwamen ruim 300 reacties.

Wat is laagfrequent geluid?
Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie beneden 100 Herz; geluid onder 20 Herz is niet te horen, wel te voelen als druk op de oren. Laagfrequente geluiden komen veel voor in het dagelijks leven en worden geproduceerd door natuurlijke bronnen (golven, wind) of door de mens, zoals industriële installaties, huishoudelijke apparaten en wegverkeer. Als geluid van hogere frequenties wegvalt, is laagfrequent geluid juist sterker hoorbaar.

Mensen die LFg waarnemen, omschrijven het vaak als 'het gedreun van een draaiende wastrommel' of als 'het gedempte geluid van een dieselmotor'. Sommige mensen geven aan dat ze het geluid meer voelen dan horen. Het RIVM schat dat circa 8 procent van de volwassenen enige hinder ondervindt van LFg en ruim 2 procent ernstig gehinderd wordt.

Gezondheidseffecten
De klachten gaan vaak gepaard met hoofdpijn, slaapproblemen, soms ook concentratieproblemen. Dagelijkse hinder van laagfrequent geluid kan via stressreacties op den duur leiden tot effecten op het hart en vaatstelsel. Veel mensen voelen zich niet serieus genomen. Het feit dat ze vaak niet weten wat de bron is van het geluid, maakt het nog moeilijker verteerbaar.

Meldingen verspreid over Limburg
De meldingen uit Limburg zijn behoorlijk verspreid. Wel valt op dat er verschillende reacties komen uit de wijken Hoogvonderen en Donderberg in Roermond. Deze mensen horen het geluid in hun huis. Bewoners van een appartementencomplex hebben al jaren last van bromtonen. "We weten waar het vandaan komt. De installatie op een gebouw wordt volgens sommige omwonenden slecht onderhouden. We hebben het al meerdere malen aangekaart. De machine is tijdelijk uitgezet en toen was er ook geen last."

Schaamte
Ook uit het gebied ten noorden van Maastricht Aachen Airport komen verschillende meldingen. De melders hebben het overigens niet over geluid van het vliegveld. Het geluid wordt wel op verschillende momenten gehoord en niet alleen maar ’s nachts.

Draaiende motor
De meeste klachten in Limburg worden omschreven als een stationair draaiende motor van een auto of industriegeluid. Mensen horen dit laagfrequent geluid vaak 's nachts, als het stil is om hen heen. Vaak in huis. De mensen die zich meldden bij L1 willen niet voor camera reageren. Ze schamen zich of zijn bang voor negatieve reacties.

Bij een melding uit Kerkrade zou het gaan om een machine bij een zwembad. "De gemeente is hier geweest en er zijn metingen verricht. Ze kunnen niets doen omdat het bereik volgens de normen zou zijn. Mijn man hoort de tonen niet. Ik heb er al twintig jaar last van. "

Stichting Laagfrequent Geluid
Dirk van der Plas, voorzitter van de Stichting Laagfrequent Geluid, noemt drie soorten oorzaken van hinderlijke bromtonen. Op de eerste plaats zijn dat de aanwijsbare en meetbare akoestische bronnen. Daarnaast is er wat hij LFg+ noemt: het mysterieuze verschijnsel dat mensen een duidelijke bromtoon ervaren, vaak samen met een drukkend gevoel of een trilling, terwijl in de buurt geen akoestische oorzaak te vinden is.

LFg+
Van der Plas: "Dankzij alle verhalen van mensen die bromtonen horen, zijn er veel aanwijzingen die duiden op het bestaan van LFg+. Het lastige is alleen wel dat er nog geen hard wetenschappelijk bewijs is dat dit kan aantonen. En tenslotte zijn er verschillende deskundigen die de bromtoon toeschrijven aan tinnitus, oorsuizingen door beschadigde trilharen in het binnenoor. Slachtoffers vinden dat meestal een beledigende diagnose."

Hap snap
De afgelopen jaren hebben verschillende omgevingsdiensten, GGD's en het RIVM onderzoek gedaan naar de klachten, maar volgens Van der Plas ontbreekt het aan coördinatie en samenhang. Het is hap snap. "Wij willen dat er breed wetenschappelijk onderzoek wordt gestart naar de relatie tussen aan de ene kant LFg en de lichamelijke waarneming en aan de andere kant de gevolgen voor de mens. Alleen als we deze relatie begrijpen, kunnen we ook gerichte oplossingen zoeken. Daarbij is samenwerking van alle betrokken disciplines noodzakelijk. De overheid zou dat moeten stimuleren en coördineren en financiën voor beschikbaar moeten stellen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen