Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer jongeren kiezen voor opleiding bouw

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 15:31

Het aantal jongeren dat aan een opleiding bouw begint, neemt toe.

Dat blijkt uit cijfers van verschillende opleidingen.

Honderd
Bij Bouwmensen Limburg kozen dit jaar honderd jongeren voor de opleiding timmerman, metselaar of werkvoorbereider. "En de teller loopt nog", aldus Thijs Geenen. Vorig jaar begonnen 78 studenten aan de bouwopleiding.

Werkvoorbereider
Ook VISTA college zag het aantal studenten toenemen: van 79 naar 95 dit jaar. Vooral de opleiding 'middenkader functionaris bouw niveau 4' is goed gevuld met zestig mensen. Hier worden mensen voorbereid voor beroepen als werkvoorbereider of bouwkundig tekenaar. Bij Zuyd Hogeschool hebben zich voor de opleiding Built Environment nu al 127 studenten ingeschreven tegenover 118 vorig jaar. En ook hier kan het aantal nog oplopen, zo laat de hogeschool weten.

Grote vraag
De toename van het aantal studenten heeft volgens Geenen van Bouwmensen Limburg te maken met de grote vraag naar metselaars, timmerlieden en stukadoors. "Er is genoeg werk", stelt hij. "Dat speelt toch wel mee bij de beslissing van de studenten."

Grote dingen bouwen
"Ik bouwde vroeger al dingen in de garage", verklaart eerstejaars student Daan van Sinten van Bouwmensen in Horst. "Nu wil ik grote dingen gaan bouwen. Ik vind het mooi om te zien hoe een project vordert en groter wordt." Bij eerstejaars Daan Vollenberg zit de bouw in het bloed. "Mijn vader werkt in de bouw", zegt hij. "Daarnaast heb ik er stage gelopen en dat beviel me goed."

Vacatures
De aanwas van de studenten is belangrijk voor de sector. Bij uitkeringsinstantie UWV staan op dit moment in Limburg ruim 1600 vacatures open. Dan gaat het om monteurs, tegelzetters, dakdekkers, grondwerkers en nog veel meer. Zeventig procent van de vacatures is moeilijk te vervullen. En dat merkt ook Gerald Driessen van Driessen Bouwbedrijf uit Kessel. "Ik zoek vier nieuwe medewerkers", stelt hij. "Twee timmermannen en twee metselaars. Maar ze zijn niet te krijgen." Hij is dan ook blij met de nieuwe aanwas.

Mensen nodig
"Het gebrek aan bouwvakkers heeft grote gevolgen", stelt Driessen. "Ons bouwproject in het centrum van Roermond wil ik graag met Kerstmis klaar hebben, maar dat kan niet zonder mensen." Uit een onderzoek van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat 25 procent van de Limburgse bouwbedrijven geremd wordt in de groei door het gebrek aan personeel.

Baangarantie
De bedrijven proberen op verschillende manieren nieuwe mensen binnen te krijgen. Zo krijgen de studenten van Bouwmensen al aanbiedingen om bij bedrijven aan de slag te gaan. Ook bij Driessen. "Bij ons krijgen ze een baangarantie. Maar zelfs dat helpt niet om ze binnen te krijgen." Dat bevestigt ook Thijs Geenen. "Ik heb een lijstje van bedrijven die stagiaires zoeken en medewerkers. Maar we hebben ze niet."

Groei
De groei is dus mooi meegenomen, maar het is niet genoeg, erkent ook Geenen. "We hebben te maken met een vervangingsvraag, omdat bouwvakkers met pensioen gaan", zegt hij. "En bedrijven groeien en hebben daar mensen voor nodig."

Uit cijfers van brancheorganisatie Bouwend Nederland blijkt dat in de komende vijf jaar zestigduizend nieuwe bouwvakkers nodig zijn. 37.000 gaan met pensioen. De rest is nodig om de groei in de sector op te vangen.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen