Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer jongeren hebben te maken met sexting

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 7:31

Steeds meer jongeren hebben te maken met ongewenst seksueel gedrag zoals sexting, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht onder middelbare scholieren.

Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Grensoverschrijdend gedrag
Eenderde van de meisjes van gemiddeld 14 jaar heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken. Bij de jongens is dat iets minder: eenvijfde. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat het om seksueel getinte opmerkingen, gedwongen seks of het ongevraagd krijgen van seksueel getinte beelden - het zogenoemde sexting. Met dit laatste heeft 14 procent van de ondervraagde kinderen te maken gehad.

Scholen
Volgens onderzoekster Gaby de Lijster, die donderdag op de studie promoveert, kunnen scholen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ongewenst seksueel gedrag. In het onderzoek werden twee lesprogramma's gebruikt. Het ene richt zich alleen op jongens, het andere op zowel jongens als meisjes.

Rol jongens
Jongens blijken zich bijna twee keer zo vaak schuldig te maken aan grensoverschrijdend seksueel gedrag. Een op de vijf jongens geeft dat ook toe. In het lesprogramma dat zich alleen op jongens richt, bleek het makkelijker te zijn om het openlijk over macho-gedrag te hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het standaardbeeld dat leeft, dat jongens elke dag zin in seks zouden moeten hebben.

Begrip
In het lesprogramma dat zich op beide doelgroepen richt, was merkbaar dat jongens en meisjes meer begrip voor elkaar kregen.

Theaterles
Een van de twee lesprogramma's die zijn onderzocht, is een theatergastles over seksualiteit. Die had zichtbaar effect. Volgens de onderzoekster voelden de kinderen zich na die les beter en was hun seksuele zelfbeeld positiever.

Winst
Na de theaterles lieten kinderen zich ook minder beïnvloeden door hun vrienden. En met name dat wordt als winst gezien omdat jongeren elkaar vaak nadoen, terwijl ze niet per se dezelfde lichamelijke ontwikkeling doormaken.

Video: L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen