Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Steeds meer jongeren hebben te maken met sexting

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 7:31

Steeds meer jongeren hebben te maken met ongewenst seksueel gedrag zoals sexting, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht onder middelbare scholieren.

Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Grensoverschrijdend gedrag
Eenderde van de meisjes van gemiddeld 14 jaar heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken. Bij de jongens is dat iets minder: eenvijfde. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat het om seksueel getinte opmerkingen, gedwongen seks of het ongevraagd krijgen van seksueel getinte beelden - het zogenoemde sexting. Met dit laatste heeft 14 procent van de ondervraagde kinderen te maken gehad.

Scholen
Volgens onderzoekster Gaby de Lijster, die donderdag op de studie promoveert, kunnen scholen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ongewenst seksueel gedrag. In het onderzoek werden twee lesprogramma's gebruikt. Het ene richt zich alleen op jongens, het andere op zowel jongens als meisjes.

Rol jongens
Jongens blijken zich bijna twee keer zo vaak schuldig te maken aan grensoverschrijdend seksueel gedrag. Een op de vijf jongens geeft dat ook toe. In het lesprogramma dat zich alleen op jongens richt, bleek het makkelijker te zijn om het openlijk over macho-gedrag te hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het standaardbeeld dat leeft, dat jongens elke dag zin in seks zouden moeten hebben.

Begrip
In het lesprogramma dat zich op beide doelgroepen richt, was merkbaar dat jongens en meisjes meer begrip voor elkaar kregen.

Theaterles
Een van de twee lesprogramma's die zijn onderzocht, is een theatergastles over seksualiteit. Die had zichtbaar effect. Volgens de onderzoekster voelden de kinderen zich na die les beter en was hun seksuele zelfbeeld positiever.

Winst
Na de theaterles lieten kinderen zich ook minder beïnvloeden door hun vrienden. En met name dat wordt als winst gezien omdat jongeren elkaar vaak nadoen, terwijl ze niet per se dezelfde lichamelijke ontwikkeling doormaken.

Video: L1
Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen