Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer jongeren hebben te maken met sexting

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 7:31

Steeds meer jongeren hebben te maken met ongewenst seksueel gedrag zoals sexting, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht onder middelbare scholieren.

Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Grensoverschrijdend gedrag
Eenderde van de meisjes van gemiddeld 14 jaar heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken. Bij de jongens is dat iets minder: eenvijfde. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat het om seksueel getinte opmerkingen, gedwongen seks of het ongevraagd krijgen van seksueel getinte beelden - het zogenoemde sexting. Met dit laatste heeft 14 procent van de ondervraagde kinderen te maken gehad.

Scholen
Volgens onderzoekster Gaby de Lijster, die donderdag op de studie promoveert, kunnen scholen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ongewenst seksueel gedrag. In het onderzoek werden twee lesprogramma's gebruikt. Het ene richt zich alleen op jongens, het andere op zowel jongens als meisjes.

Rol jongens
Jongens blijken zich bijna twee keer zo vaak schuldig te maken aan grensoverschrijdend seksueel gedrag. Een op de vijf jongens geeft dat ook toe. In het lesprogramma dat zich alleen op jongens richt, bleek het makkelijker te zijn om het openlijk over macho-gedrag te hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het standaardbeeld dat leeft, dat jongens elke dag zin in seks zouden moeten hebben.

Begrip
In het lesprogramma dat zich op beide doelgroepen richt, was merkbaar dat jongens en meisjes meer begrip voor elkaar kregen.

Theaterles
Een van de twee lesprogramma's die zijn onderzocht, is een theatergastles over seksualiteit. Die had zichtbaar effect. Volgens de onderzoekster voelden de kinderen zich na die les beter en was hun seksuele zelfbeeld positiever.

Winst
Na de theaterles lieten kinderen zich ook minder beïnvloeden door hun vrienden. En met name dat wordt als winst gezien omdat jongeren elkaar vaak nadoen, terwijl ze niet per se dezelfde lichamelijke ontwikkeling doormaken.

Video: L1
Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen