Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer jonge kinderen naar de dagopvang

Geplaatst opwoensdag 8 november 2017 - 9:29

Het aantal Limburgse kinderen tot vier jaar dat naar een crèche of kinderdagverblijf gaat, is in een jaar tijd met 10 procent gestegen.

Ook het aantal jonge kinderen dat werd opgevangen door een gastouder nam met 10 procent toe. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door LocalFocus.

Dagopvang
Ruim 52 procent van de Limburgse jonge kinderen (0 tot 4 jaar) ging vorig jaar naar een crèche of kinderopvang, 15 procent ging naar een gastouder.

In acht Limburgse gemeenten gaat minimaal tweederde van de jonge kinderen naar een crèche of kinderopvang. Het valt op dat het hier voornamelijk gaat om gemeenten in Noord-Limburg. In Mook en Middelaar ging het hoogste percentage kinderen naar deze vorm van dagopvang: 85,2 procent van alle kinderen tot vier jaar. Ook in Peel en Maas (83,3 procent) en Gennep (75,9 procent) ligt dit percentage hoog.

In Onderbanken (26,3 procent), Brunssum (26,4 procent) en Landgraaf (28 procent) gaan relatief de minste jonge kinderen naar een crèche of kinderopvang.

Gastouders
In de gemeente Bergen is de gastouder best populair: 23,8 procent van alle kinderen tot vier jaar gaat naar deze vorm van opvang. Ook in Venray (23 procent) en Meerssen (22,5 procent) gaan relatief veel jonge kinderen naar een gastouder.

Cijfers
Deze cijfers zijn vastgesteld aan de hand van het aantal kinderen waarvoor kinderopvangtoeslag werd gegeven. Hierbij is specifiek gekeken naar de dagopvang. Dat is de opvang in een crèche, bij een gastouder of kinderdagverblijf voor één of meer dagdelen per week het hele jaar door. Dagopvang is bedoeld voor kinderen van nul tot vier jaar. De peuterspeelzaal valt hier niet onder, omdat ouders daar geen kinderopvangtoeslag voor krijgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen