Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer incidenten met verwarde personen

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 6:00

De politie heeft haar handen vol aan verwarde personen. Het aantal incidenten waarbij iemand betrokken was die zich verward gedroeg, is opnieuw gestegen.

In 2012 registreerde de politie nog 2.713 incidenten in Limburg, vorig jaar waren dit er 6.137. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Flinke stijging
Het aantal meldingen nam in Maasgouw opvallend sterk toe. In 2018 werden daar nog 58 incidenten gemeld waarbij een verward persoon betrokken was, vorig jaar waren dat er 127. Dat is een stijging van 119 procent. Ook in Peel en Maas (87 procent) en Simpelveld (76 procent) steeg het aantal meldingen flink.

Relatief gezien kende Heerlen de meeste problemen met verwarde mensen: 7,9 incidenten per duizend inwoners. Ook in Venlo (7,5) en Venray (7,4) zijn relatief veel incidenten met verwarde personen.

Limburg
Landelijk kwamen er bijna 100.000 meldingen binnen over verwarde personen. In vergelijking met de andere provincies scoort Limburg met 5,5 incidenten per duizend inwoners net iets onder het landelijk gemiddelde van 5,8 incidenten. In de noordelijke provincies Groningen en Friesland was het aantal incidenten relatief het hoogst: Groningen noteerde 7,8 incidenten per duizend inwoners en Friesland 7,5 incidenten.

Verward
Achter de meldingen gaan vaak diverse problemen schuil: van psychiatrische aandoeningen tot dementie en alcoholisme. "Denk bijvoorbeeld aan iemand die haar hele huisraad uit het raam gooit of een bovenbuurman die uit angst voor zijn eigen waanbeelden gaat schreeuwen. Slechts een zeer klein deel van deze personen is ook gevaarlijk voor anderen", legt Henk van Dijk uit. Hij is landelijk programmaleider 'personen met verward gedrag' bij de nationale politie.

Lees ook: Verplichte observatie verwarde personen: 'Paniekvoetbal'

Personen
Of het aantal personen met verward gedrag ook is gestegen, kan volgens de politie op basis van de cijfers niet worden vastgesteld. Alleen het aantal incidenten wordt geregistreerd, niet de personen. Dat betekent dat een persoon meerdere incidenten kan veroorzaken, of dat er meerdere verwarde personen bij een incident betrokken zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen