Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer incidenten met verwarde personen

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 6:00

De politie heeft haar handen vol aan verwarde personen. Het aantal incidenten waarbij iemand betrokken was die zich verward gedroeg, is opnieuw gestegen.

In 2012 registreerde de politie nog 2.713 incidenten in Limburg, vorig jaar waren dit er 6.137. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Flinke stijging
Het aantal meldingen nam in Maasgouw opvallend sterk toe. In 2018 werden daar nog 58 incidenten gemeld waarbij een verward persoon betrokken was, vorig jaar waren dat er 127. Dat is een stijging van 119 procent. Ook in Peel en Maas (87 procent) en Simpelveld (76 procent) steeg het aantal meldingen flink.

Relatief gezien kende Heerlen de meeste problemen met verwarde mensen: 7,9 incidenten per duizend inwoners. Ook in Venlo (7,5) en Venray (7,4) zijn relatief veel incidenten met verwarde personen.

Limburg
Landelijk kwamen er bijna 100.000 meldingen binnen over verwarde personen. In vergelijking met de andere provincies scoort Limburg met 5,5 incidenten per duizend inwoners net iets onder het landelijk gemiddelde van 5,8 incidenten. In de noordelijke provincies Groningen en Friesland was het aantal incidenten relatief het hoogst: Groningen noteerde 7,8 incidenten per duizend inwoners en Friesland 7,5 incidenten.

Verward
Achter de meldingen gaan vaak diverse problemen schuil: van psychiatrische aandoeningen tot dementie en alcoholisme. "Denk bijvoorbeeld aan iemand die haar hele huisraad uit het raam gooit of een bovenbuurman die uit angst voor zijn eigen waanbeelden gaat schreeuwen. Slechts een zeer klein deel van deze personen is ook gevaarlijk voor anderen", legt Henk van Dijk uit. Hij is landelijk programmaleider 'personen met verward gedrag' bij de nationale politie.

Lees ook: Verplichte observatie verwarde personen: 'Paniekvoetbal'

Personen
Of het aantal personen met verward gedrag ook is gestegen, kan volgens de politie op basis van de cijfers niet worden vastgesteld. Alleen het aantal incidenten wordt geregistreerd, niet de personen. Dat betekent dat een persoon meerdere incidenten kan veroorzaken, of dat er meerdere verwarde personen bij een incident betrokken zijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen