Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer incidenten met verwarde personen

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 6:00

De politie heeft haar handen vol aan verwarde personen. Het aantal incidenten waarbij iemand betrokken was die zich verward gedroeg, is opnieuw gestegen.

In 2012 registreerde de politie nog 2.713 incidenten in Limburg, vorig jaar waren dit er 6.137. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Flinke stijging
Het aantal meldingen nam in Maasgouw opvallend sterk toe. In 2018 werden daar nog 58 incidenten gemeld waarbij een verward persoon betrokken was, vorig jaar waren dat er 127. Dat is een stijging van 119 procent. Ook in Peel en Maas (87 procent) en Simpelveld (76 procent) steeg het aantal meldingen flink.

Relatief gezien kende Heerlen de meeste problemen met verwarde mensen: 7,9 incidenten per duizend inwoners. Ook in Venlo (7,5) en Venray (7,4) zijn relatief veel incidenten met verwarde personen.

Limburg
Landelijk kwamen er bijna 100.000 meldingen binnen over verwarde personen. In vergelijking met de andere provincies scoort Limburg met 5,5 incidenten per duizend inwoners net iets onder het landelijk gemiddelde van 5,8 incidenten. In de noordelijke provincies Groningen en Friesland was het aantal incidenten relatief het hoogst: Groningen noteerde 7,8 incidenten per duizend inwoners en Friesland 7,5 incidenten.

Verward
Achter de meldingen gaan vaak diverse problemen schuil: van psychiatrische aandoeningen tot dementie en alcoholisme. "Denk bijvoorbeeld aan iemand die haar hele huisraad uit het raam gooit of een bovenbuurman die uit angst voor zijn eigen waanbeelden gaat schreeuwen. Slechts een zeer klein deel van deze personen is ook gevaarlijk voor anderen", legt Henk van Dijk uit. Hij is landelijk programmaleider 'personen met verward gedrag' bij de nationale politie.

Lees ook: Verplichte observatie verwarde personen: 'Paniekvoetbal'

Personen
Of het aantal personen met verward gedrag ook is gestegen, kan volgens de politie op basis van de cijfers niet worden vastgesteld. Alleen het aantal incidenten wordt geregistreerd, niet de personen. Dat betekent dat een persoon meerdere incidenten kan veroorzaken, of dat er meerdere verwarde personen bij een incident betrokken zijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen