Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer gft-afval, maar kwaliteit minder

Geplaatst opvrijdag 13 mei 2022 - 18:47

Bij compostfabriek Attero in Maastricht wordt steeds meer gft-afval verwerkt, maar de kwaliteit ervan neemt af.

Het bedrijf roept gemeentes en afvalbedrijven op om beter te controleren of consumenten het afval goed scheiden. Ook voorlichting en controle is belangrijk. "Bedrijven en gemeentes zijn daar wel steeds meer mee bezig", zegt accountmanager Zeki Özdemir van Attero.

Video: L1

Gft-scan
Afvalbedrijf RD4 startte deze week met meer controles op gft-afval. Medewerkers scannen de afvalbak en als blijkt dat er ander afval inzit dan groente, fruit of tuinafval, blijft de bak staan. Ook komt er dan een groen label aan te hangen.

Lees ook: Een vervuilde gft-container? Dan blijft de bak gewoon staan

Meer compost
Attero in Maastricht verwerkt al het gft-afval in Midden- en Zuid-Limburg. Jaarlijks wordt er 800.000 ton gft aangeboden, dat tot 350.000 ton compost wordt verwerkt. En die aantallen nemen toe. "Jaarlijks 4 tot 5 procent, maar dat wil niet zeggen dat er ook meer compost wordt verwerkt", legt de accountmanager van het bedrijf uit.

Afgekeurd
Van de tien vrachtwagens die binnenrijden, worden er gemiddeld één of twee afgekeurd. "Als van een berg afval meer dan 5 procent uit vervuiling bestaat, dus geen gft, dan wordt de hele lading afgekeurd. Die gaat dan naar het restafval en uiteindelijk naar de afvalverbander. Mensen hebben dan dus voor niks hun afval gescheiden. Zonde", zegt Özdemir.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen