Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer geweld: Jeugdzorg luidt de noodklok

Geplaatst opzaterdag 9 november 2019 - 16:23

Bureau Jeugdzorg Limburg krijgt steeds vaker te maken met agressie. Jaarlijks zijn er 120 meldingen van medewerkers.

Daarom luidt het bureau de noodklok.

Social media
Vooral het aantal bedreigingen via social media neemt toe, zegt gezinsvoogd Susanne die al 15 jaar voor Bureau Jeugdzorg werkt. Ze wil niet dat haar achternaam wordt vermeld. “Helaas is het inherent aan ons vak dat mensen, vaak de ouders van de kinderen, je allerlei verwensingen naar het hoofd slingeren”, zegt ze tegen L1. “Soms wordt het persoonlijk en dan wordt een grens overschreden. Vooral als medewerkers met naam en toenaam worden genoemd in vervelende berichten. 'Dat teringwijf doet niks voor mijn kinderen' en 'dat kutvolk van jeugdzorg moet oppassen', wordt dan bijvoorbeeld gepost.

Video: L1


Doodsbedreiging
“Er is zelfs een keer een dreigbrief gestuurd met de mededeling dat ik tussen zes plankjes zou eindigen en dan schrik je toch wel”, vertelt Susanne. Toch ligt ze van de meeste bedreigingen niet meer wakker.

Dupe
Ondanks de bedreigingen moeten de medewerkers van Bureau Jeugdzorg Limburg de kinderen toch blijven helpen. “Normaal zou je zeggen: die mensen helpen we niet meer. Maar dat is geen optie”, zegt Nico Plitscher van de raad van bestuur. “Want dan is het kind de dupe. En bovendien zijn we verplicht te helpen.”

Politie
Inmiddels is er door Bureau Jeugdzorg een pamflet gemaakt en is de politiek op de hoogte gebracht van de toenemende agressie. “We hopen daarmee te bereiken dat de politie bijvoorbeeld meteen klaarstaat als er iets aan de hand is. We gaan echt niet bellen als dat niet nodig is.”

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen