Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer geweld: Jeugdzorg luidt de noodklok

Geplaatst opzaterdag 9 november 2019 - 16:23

Bureau Jeugdzorg Limburg krijgt steeds vaker te maken met agressie. Jaarlijks zijn er 120 meldingen van medewerkers.

Daarom luidt het bureau de noodklok.

Social media
Vooral het aantal bedreigingen via social media neemt toe, zegt gezinsvoogd Susanne die al 15 jaar voor Bureau Jeugdzorg werkt. Ze wil niet dat haar achternaam wordt vermeld. “Helaas is het inherent aan ons vak dat mensen, vaak de ouders van de kinderen, je allerlei verwensingen naar het hoofd slingeren”, zegt ze tegen L1. “Soms wordt het persoonlijk en dan wordt een grens overschreden. Vooral als medewerkers met naam en toenaam worden genoemd in vervelende berichten. 'Dat teringwijf doet niks voor mijn kinderen' en 'dat kutvolk van jeugdzorg moet oppassen', wordt dan bijvoorbeeld gepost.

Video: L1


Doodsbedreiging
“Er is zelfs een keer een dreigbrief gestuurd met de mededeling dat ik tussen zes plankjes zou eindigen en dan schrik je toch wel”, vertelt Susanne. Toch ligt ze van de meeste bedreigingen niet meer wakker.

Dupe
Ondanks de bedreigingen moeten de medewerkers van Bureau Jeugdzorg Limburg de kinderen toch blijven helpen. “Normaal zou je zeggen: die mensen helpen we niet meer. Maar dat is geen optie”, zegt Nico Plitscher van de raad van bestuur. “Want dan is het kind de dupe. En bovendien zijn we verplicht te helpen.”

Politie
Inmiddels is er door Bureau Jeugdzorg een pamflet gemaakt en is de politiek op de hoogte gebracht van de toenemende agressie. “We hopen daarmee te bereiken dat de politie bijvoorbeeld meteen klaarstaat als er iets aan de hand is. We gaan echt niet bellen als dat niet nodig is.”

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen