Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer boeren slachtoffer van criminaliteit

Geplaatst opzondag 11 oktober 2020 - 7:59

In het zuiden van Nederland, en met name in de grensregio's, worden 1 tot 3 op de 5 boeren door criminelen benaderd.

Dat stelt de Limburgse Land- en Tuinbouwbouwbond LLTB op basis van signalen door politie en justitie.

Lees ook: 'Eén op drie boeren benaderd door criminelen'

Geen harde cijfers
Harde cijfers daarover ontbreken weliswaar, maar de LLTB kaart de misstanden herhaaldelijk aan in het Platform Veilig Ondernemen, met korte lijnen met politie, justitie en gemeenten. "In de praktijk blijkt dat politie en justitie vanwege de schaarse beschikbare middelen dikwijls andere prioriteiten stellen", aldus de LLTB.

Stallen afstaan aan criminelen
Een recent onderzoek door Trouw bracht aan het licht dat zeker 15 procent van de boeren door criminelen gevraagd werd om leegstaande stallen af te staan voor de productie van synthetische drugs of wietteelt. Dat percentage ligt volgens de LLTB in werkelijkheid hoger, omdat niet iedere boer hier openheid over geeft.

Professioneler en agressiever
Misdadigers gaan volgens de bond steeds professioneler te werk. De LLTB spreekt van een toename van criminele activiteiten in de buitengebieden. Het gaat hierbij om kleinere vergrijpen tot zware criminaliteit zoals druglaboratoria. "Deze vormen van criminaliteit, evenals overlast en inbreuk op privacy, komen in toenemende mate voor. De wijze waarop criminelen agrariërs benaderen, is steeds brutaler en agressiever. Dat moet anders."

Dieselwacht
De toenemende diefstal van diesel leidde in Limburg tot de instelling van een dieselwacht door de boeren zelf om preventief te patrouilleren. Maar ook werd apparatuur en zaaigoed gestolen, werd er hennep gevonden, rotzooi achtergelaten en werden vernielingen aangericht. De schade door diefstal loopt volgens de LLTB in de miljoenen, mede doordat het werk erdoor stil kwam te liggen.

Boos op politie
De boeren zijn vooral boos, aldus de bond. LLTB-voorzitter Léon Faassen wil dat de politie het buitengebied meer prioriteit geeft. Hij gaat hierover binnenkort met de politie rond de tafel zitten. Hij wil verder een gezamenlijke aanpak door provincie, gemeenten, politie, justitie en de veiligheidsregios om de criminaliteit op het boerenerf tegen te gaan. De Veiligheidsregios zouden meer controles moeten inzetten in het buitengebied.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen