Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer bedrijven richten zich op corona-producten

Geplaatst opvrijdag 15 mei 2020 - 6:22

Mondkapjes, spatschermen, afscheidingen voor horeca. Limburgse bedrijven zien mogelijkheden om ook tijdens de coronacrisis geld te verdienen.

Daarvoor is soms wel beetje durf en innovatiekracht nodig. Of je kijkt goed naar collega-bedrijven. Maar veel geld wordt er vooralsnog niet mee verdiend.

Scheiding
EFD in Echt leverde voor de uitbraak van de coronacrisis vooral kunststof afscheidingen en gordijnen aan fabrieken. Maar meteen na de uitbraak liepen de orders snel terug. “Bedrijven waren onzeker. Terughoudend. Wisten niet wat er ging gebeuren”, zegt directeur Thomas Kleinjans van het familiebedrijf. “Ze stelden daarom investeringen uit.” De fabrieken haakten af , maar kleinere bedrijven zoals kappers, dierenklinieken en tandartsen meldden zich in Echt. “Die wilden een afscheiding voor in de zaak voor als ze weer open konden gaan.”

Gelaatsvizieren
Het bedrijf zag ook dat de vraag naar gelaatsvizieren toenam. “Ik zag het op tv en toen dacht ik. ‘Dat kunnen wij ook’”, zegt Jeanine Kleinjans. Het bedrijf ontwikkelde daarop een eigen kap om het gezicht te beschermen. “Die hebben we laten testen door een tandarts en een kapper. Ze waren lovend omdat het masker flexibeler is dan veel andere schermen die te koop zijn. Daardoor snijden ze niet in je borst als je naar beneden kijkt.”

Bijproduct
In eerste instantie was het gelaatsvizier een bijproduct. Maar dat is veranderd, zegt Thomas Kleinjans. “Nu maken we er elke enkele honderden per week. Zo groot is de vraag.”

Duitsland
De opdrachten komen niet alleen uit Nederland. “We krijgen nu ook veel aanvragen uit Duitsland, omdat ook daar de maatregelen zijn versoepeld. Daardoor kunnen onze mensen aan het werk blijven.” EFD is niet het enige Limburgse bedrijf dat gelaatsvizieren maakt.

Lees ook: 'Gelaatscherm moet tandartsen en rijschoolhouders helpen'

Afscheidingen
Andere bedrijven richten zich vooral op het maken van afscheidingen. Admirror in Valkenburg bijvoorbeeld. Het bedrijf maakt slimme spiegels, waar reclames of teksten op getoond kunnen worden. Door de crisis liep de verkoop terug. Daarop besloot het bedrijf ook afscheidingen van plexiglas te gaan maken. “We hebben een nieuw bedrijf opgericht: Plexilution”, zegt directeur Remy Bordewin. “We maken nu plexiglas afscheidingen voor bijvoorbeeld scholen, bakkers, tankstations, rechtbanken en taxi’s.” Volgens Bordewin moet je in crisistijd innovatief zijn en inspelen op de mogelijkheden. "Wij hebben ook klappen gehad. We hebben toen gekeken wat wij konden toevoegen."

Inspelen op kansen
Toch blijkt uit eerder onderzoek van Zuyd Hogeschool dat slechts 3 procent van de Limburgse bedrijven kansen ziet in de coronacrisis. In de rest van Nederland is dat 40 procent. Volgens Bordewin moet je juist in crisistijd de mogelijkheden zien. “We hebben nu ook een slimme spiegel ontwikkeld, die waarschuwt dat mensen zich aan de hygiëne maatregelen moeten houden”, zegt de directeur van het bedrijf uit Valkenburg. “Daar hangt ook een desinfectieapparaatje aan. Dan heb je twee vliegen in een klap.”

Lees ook: Limburgse bedrijven zien geen kansen in coronacrisis

Ellebogenklink
Voor Greijn Forming Solutions in Reuver was de stap minder vanzelfsprekend. Het bedrijf ontwikkelde een deurklink, waarmee deuren met de ellebogen geopend kunnen worden. “Dat is ontstaan uit een praktisch probleem”, zegt directeur Han Dirks van het bedrijf. “We werken hier met 35 man in de fabriek en hebben zo’n 25 deuren. Constant de deurklinken ontsmetten was niet te doen. Daarom hebben we samen met GBO Innovations uit Heerlen een prototype ontwikkeld.”

Kroongreep
De Kroongreep, zoals het product genoemd is, kan op een bestaande klink gemonteerd worden. “Nu hoeft niemand meer met de handen aan de deurklink te komen en kan de deur met de onderarm geopend worden.” Greijn heeft verschillende methodes om verschillende kunststoffen te vormen. “We hebben ook kunststof scheidingswanden, maar daar zijn er nu heel veel van op de markt”, zegt Dirks. “Met de Kroongreep zijn we uniek.” Het bedrijf heeft er inmiddels al enkele duizenden verkocht. “Fabrieken hebben zich gemeld, huisartsen en tandartsenpraktijken en interieurfirma’s.”

Doekje voor het bloeden
Rijk zal het bedrijf niet worden van de vinding. Net als veel andere bedrijven is Greijn hard geraakt door de crisis. Het bedrijf uit Reuver zag de omzet met zo’n 50 procent teruglopen. Het heeft daarom steun bij de overheid aangevraagd en gekregen. De Kroongreep is slechts een doekje voor het bloeden in de crisis. “Maar we genereren een beetje extra cash in deze moeilijke tijd. Dat is ook belangrijk.”, zegt Dirks. “Maar we houden op deze manier onze mensen aan het werk. En het laat zien dat we een innovatief bedrijf zijn. Dat is ook belangrijk.” Ook EFD en Plexilution hopen vooral het omzetverlies te beperken. Extra werkgelegenheid levert de corona-economie niet op.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen