Overslaan en naar de inhoud gaan

Statushouders bouwen tiny houses voor statushouders

Geplaatst opmaandag 4 oktober 2021 - 19:32

Limburgse gemeenten en woningcorporaties willen asielzoekers die in Nederland mogen blijven, huisvesten in miniwoningen. Maar wie moeten die zogeheten tiny houses bouwen? In Panningen weten ze het antwoord: de statushouders zelf.

Het Rijk, de Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het COA sloten eind september een akkoord om snel tiny houses te bouwen voor statushouders. Het gaat om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat moet ervoor zorgen dat statushouders die nu plekken in opvangcentra voor asielzoekers bezet houden, kunnen uitstromen naar een eigen woning.

Lees ook: Gemeentes kunnen sneller bouwen voor woningzoekenden

Video L1

Vakmensen
Door gebrek aan personeel in de bouw is de vraag hoe snel dit plan kan worden gerealiseerd. Een bouwondernemer in Panningen zocht de oplossing bij de statushouders zelf. "Ja, dat klopt", zegt Peter Broekmans van het bedrijf C3 Living, dat al langer tiny houses of flexibele woningen bouwt.

"Wij hebben steeds meer statushouders in dienst. Vakmensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Ik ben er heel blij mee. Het zijn goeie krachten, ze kunnen echt wat. Het is jammer dat soms een wat negatief sentiment hangt rond mensen die naar hier komen, maar naast het menselijke, hebben we ze gewoon hard nodig."

Rust in Syrië
Bij C3 Living werken inmiddels installateurs en technici uit onder meer Afghanistan, Noord-Korea, Eritrea en Syrië, zoals Ahemd Aloubiad. In 2013 vluchtte hij uit Syrië. Inmiddels woont hij met zijn gezin alweer enkele jaren in Limburg. "Ja, mijn dochters spreken Nederlands", vertelt hij trots. "Ik hoop dat de rust een keer terugkeert in Syrië, want ik heb er nog familie en die heeft het niet altijd even fijn. Maar ik denk niet dat ik nog terug kan, mijn kinderen groeien hier op."

Bij het bedrijf zijn ze zeer te spreken over de statushouders. "Ze willen graag, ze werken hard en leren ons ook nog dingen", zegt directeur Broekmans. "Ze hebben soms methodes of trucs in de montage die wij niet kennen. Prima toch. Laat ze maar komen, we kunnen bijna niet meer zonder."

Statushouders bouwen tiny houses
Fot: L1 (Achille Prick)

Aarzeling
Op het bedrijventerrein in Panningen waar C3 Living is gevestigd, zitten meer bedrijven met vacatures die ze niet ingevuld krijgen. "Ik merk dat er toch wat aarzeling is om met statushouders te werken", zegt Broekmans. "Dat komt vooral door de taalbarrière, denk ik. Dat is wel een probleem. Als statushouder heb je echt kans op werk, maar het is wel handig als je snel probeert wat Nederlands te spreken. dat zou heel erg helpen."

Ahmed, die nu ruim drie jaar werkt bij C3 Living, kan zich heel aardig uitdrukken in het Nederlands, maar dat geldt zeker niet voor al zijn collega's die hierheen zijn gekomen. "Nee dat is wel moeilijk voor sommigen. We kunnen altijd nog een beetje Engels praten. Maar Nederlands is beter."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen