Overslaan en naar de inhoud gaan

Statushouders aan de slag in Limburgse zorgcentra

Geplaatst opdinsdag 4 juni 2019 - 10:12

Het tekort aan personeel in de Limburgse zorgsector wegwerken en statushouders een kans geven op een baan.

Dat is het doel van het Euregionaal project van Zuyderland Zorgcentra. Na een intensieve selectie zijn 23 statushouders overgebleven. Statushouders zijn erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die in Nederland mogen werken en een opleiding mogen volgen.

Stage in de zorg
De statushouders beginnen deze week met oriënterende stages in verpleeghuizen en zorginstellingen in Midden-Limburg en de Westelijke Mijnstreek. Zijn ze na de stageperiode nog steeds enthousiast over het werken in de zorg, dan beginnen ze in september met een speciaal voor hen opgezette opleiding. De Nederlandse taal is daarbij een belangrijk speerpunt.

Omgangsvormen
De meeste statushouders komen uit Syrië en Eritrea. Tijdens de werving en selectie is nadrukkelijk aandacht geschonken aan de zorg in Nederland en de omgangsvormen, zo stelt Maarten Coolen van Zuyderland Zorgcentra. “Dan moet je denken aan op tijd komen of hoe moet ik me gedragen tegenover de patiënt. De omgangsvormen zijn hier anders dan in hun geboorteland.”

Doorgroeimogelijkheden
Na de opleiding, die bestaat uit een combinatie van leren en werken, kunnen de statushouders zelfstandig aan de slag. Daarbij is bewust gekozen om laag in te zetten en de mensen niet gelijk allerlei verantwoordelijkheden te geven, zoals het toedienen van medicatie. Coolen: "We beginnen met niveau 2, maar mensen die dat willen, krijgen de mogelijkheid om door te groeien."

Blauwdruk
Het pilotproject van Zuyderland levert een blauwdruk op die ook in andere zorg- en verpleeginstellingen in Limburg en de Euregio ingezet kan worden, zo hoopt Coolen. "In de zorg- en verpleeginstellingen is het tekort aan personeel nog groter dan in de ziekenhuizen. We zitten dringend verlegen om mensen. Als blijkt dat dit werkt, waarom zouden we dan niet gaan samenwerken met andere instellingen in Limburg?"

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen