Overslaan en naar de inhoud gaan

Statushouders aan de slag in Limburgse zorgcentra

Geplaatst opdinsdag 4 juni 2019 - 10:12

Het tekort aan personeel in de Limburgse zorgsector wegwerken en statushouders een kans geven op een baan.

Dat is het doel van het Euregionaal project van Zuyderland Zorgcentra. Na een intensieve selectie zijn 23 statushouders overgebleven. Statushouders zijn erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die in Nederland mogen werken en een opleiding mogen volgen.

Stage in de zorg
De statushouders beginnen deze week met oriënterende stages in verpleeghuizen en zorginstellingen in Midden-Limburg en de Westelijke Mijnstreek. Zijn ze na de stageperiode nog steeds enthousiast over het werken in de zorg, dan beginnen ze in september met een speciaal voor hen opgezette opleiding. De Nederlandse taal is daarbij een belangrijk speerpunt.

Omgangsvormen
De meeste statushouders komen uit Syrië en Eritrea. Tijdens de werving en selectie is nadrukkelijk aandacht geschonken aan de zorg in Nederland en de omgangsvormen, zo stelt Maarten Coolen van Zuyderland Zorgcentra. “Dan moet je denken aan op tijd komen of hoe moet ik me gedragen tegenover de patiënt. De omgangsvormen zijn hier anders dan in hun geboorteland.”

Doorgroeimogelijkheden
Na de opleiding, die bestaat uit een combinatie van leren en werken, kunnen de statushouders zelfstandig aan de slag. Daarbij is bewust gekozen om laag in te zetten en de mensen niet gelijk allerlei verantwoordelijkheden te geven, zoals het toedienen van medicatie. Coolen: "We beginnen met niveau 2, maar mensen die dat willen, krijgen de mogelijkheid om door te groeien."

Blauwdruk
Het pilotproject van Zuyderland levert een blauwdruk op die ook in andere zorg- en verpleeginstellingen in Limburg en de Euregio ingezet kan worden, zo hoopt Coolen. "In de zorg- en verpleeginstellingen is het tekort aan personeel nog groter dan in de ziekenhuizen. We zitten dringend verlegen om mensen. Als blijkt dat dit werkt, waarom zouden we dan niet gaan samenwerken met andere instellingen in Limburg?"

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen