Overslaan en naar de inhoud gaan

Station Valkenburg op één na mooiste van het land

Geplaatst opwoensdag 7 augustus 2019 - 9:02

Het station van Valkenburg is net niet het mooiste station van Nederland. In de wedstrijd van de NS eindigde het Zuid-Limburgse station op de tweede plaats.

Het oudste nog in gebruik zijnde station moest concurreren met grote en veel modernere concurrenten zoals de centrale stations van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Favorietenrol
Uiteindelijk won het station van Groningen. "Het was van begin af aan al favoriet", aldus Michiel Jonker van de NS. "Opvallend is dat het net als Valkenburg een historisch station is. Blijkbaar zijn deze favoriet onder onze reizigers."

Lees ook: Station Valkenburg wellicht mooiste van Nederland

Nostalgie wint van design
Ron Lenssen, stationsmanager, is trots op het bereiken van de tweede plek. "Het ware grote designstations waar we tegen moesten strijden en dan winnen uiteindelijk toch de nostalgische stations", zegt Lenssen op L1 Radio. Volgens hem spreken de pittoreske en nostalgische stations de reizigers aan. "Er zijn zelfs reizigers die speciaal naar Valkenburg reizen om dit oude station te bezoeken", besluit Lenssen.

Modern
Jonker is er over verbaasd dat nieuwe moderne stations zoals Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal het niet goed hebben gedaan. "Wij hechten er waarde aan om onze stations steeds beter in te richten, het is meer dan een plek waar je kijkend op je mobiel door heen rent", vertelt Jonker. "Het is een plek om te verblijven."

Gastvrij
Het gebouw dat stamt uit 1853 viel al eerder in de prijzen, als onder andere het meest gastvrije station van 2016. "Het is een pittoresk stationnetje, het heeft uitstraling", vertelt een reiziger. "Het is een uniek stationsgebouw in Nederland."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen