Overslaan en naar de inhoud gaan

Station Maastricht na 105 jaar officieel geopend

Geplaatst opwoensdag 3 november 2021 - 17:29

Eindelijk is het zover. Na 105 jaar is het NS station in Maastricht officieel geopend. Het monumentale station werd in 1916 in gebruik genomen, maar vanwege de Eerste Wereldoorlog kwam er toen geen officiële opening.

De aanleiding voor de alsnog feestelijke opening is dat het station nu volledig is gerestaureerd. "We werden door de gemeente op de hoogte gesteld dat destijds er nooit een officiële opening heeft plaatsgevonden", zegt Ger Pagters, stationsmanager van station Maastricht. "Nu de restauratie is afgerond, vonden we het een mooi moment om dit als nog te doen."

Restauratie
Twee jaar geleden is de restauratie begonnen. In de iets meer dan honderd jaar zijn er wel dingen veranderd of opgeknapt, maar een grondige restauratie heeft het station nog nooit gehad. "Het was ook wel nodig", zegt Pagters.

"De gevels zijn grondig schoongemaakt en beschadigingen in de muren zijn gerestaureerd. Met name aan de natuurstenen kun je het goed zien. Eerst waren bijvoorbeeld de leeuwen die op hoofdingang stonden zwart. Nu zijn ze weer lichter van kleur zoals ze in de originele staat waren."

Lichter
De stationshal is een stuk lichter geworden. Dat komt door een combinatie van het opknappen van het glas in lood en nieuwe verlichting aan het plafond. "Nu is niet alleen de vloer meer belicht, maar ook de gevels en de ramen. Daardoor lijkt het ruimer en ziet het er fraaier uit. Ook als het donker is, springt aan de buitenkant van het station het glas in lood er echt uit", aldus de stationsmanager."

Fontein
De fontein uit 1916 staat weer op zijn oude plek . Reizigers kunnen daar een drinkfles vullen. "Ooit is de fontein weggehaald en vervolgens zijn we hem uit het oog verloren. Nu hebben we 'm toevallig teruggevonden bij een inwoner van Maastricht en staat de fontein weer in de stationshal", zegt Pagters.

Bij de opening woensdagmiddag waren onder anderen president-directeur Marjan Rintel van NS en de Limburgse gedeputeerde Geert Gabriels (GroenLinks) van natuur, milieu en erfgoed aanwezig.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen