Overslaan en naar de inhoud gaan

Statenvragen over behoud acute zorg in Weert

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 15:35

De zorgen over het voortbestaan van de Spoedeisende Hulp bij het ziekenhuis in Weert, zijn aanleiding voor vragen aan het provinciebestuur om zich in te zetten voor het behoud van de Eerste Hulp.

De SP-fractie wil dat het College van Gedeputeerde Staten in kaart brengt hoe de spoedeisende hulp (SEH) in Limburg er op dit moment bij ligt, en samen met gemeenten, ziekenhuispersoneel en ziekenhuisdirecties in actie komt om de SEH in Weert te behouden.

Houtskoolschets
De zorgen voor de Weertse SEH zijn gerezen door een discussiestuk dat het Ministerie van Volksgezondheid voor de zomer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In deze Houtskoolschets Acute Zorg stelt de minister voor het aantal eerste SEH-afdelingen in Nederland te verkleinen. In plaats daarvan wil de minister meer aandacht voor preventie, en betere samenwerking tussen medisch en sociaal domein.

Botbreuken
Daardoor zou er bij de kleine streekziekenhuizen alleen een kleine eerste hulppost overblijven, voor bijvoorbeeld botbreuken of sportletsel. Voor andere acute problemen zoals een hartinfarct of een beroerte moet een patiƫnt dan naar een volwaardige SEH worden gebrachtb bij een groot ziekenhuis.

Petitie
Burgemeesters van 28 gemeenten hebben al een brief gestuurd dat ze bezorgd zijn om het voortbestaan van de acute zorg in hun omgeving. Ook Weert stuurde zo'n brief. In de gemeente is bovendien een petitie opgestart om de SEH te behouden. Een vergelijkbare handtekeningenactie zorgde er bij bezuinigingsplannen zes jaar geleden voor dat de SEH alsnog in Weert bleef.

Lees ook: Weert bezorgd over spoedzorgplan minister

Bestaansrecht
De SP is niet alleen bang dat met de sluiting van de SEH's de gezondheidszorg in de regio afneemt, maar ook dat het bestaansrecht van de kleine ziekenhuizen in gevaar komt. "Als regionale ziekenhuizen worden uitgehold door centralisering, leidt dit tot onaanvaardbare gevolgen voor de toegankelijkheid van de zorg", stelt SP-statenlid Yolanda Claessens.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen