Overslaan en naar de inhoud gaan

Statenlid Nico Vincken stapt definitief uit FvD

Geplaatst opzondag 6 december 2020 - 16:11

Statenlid Nico Vincken heeft definitief zijn lidmaatschap opgezegd van Forum voor Democratie (FvD). Eerder liet hij al weten daartoe te neigen, maar nu heeft hij de knoop doorgehakt.

Hij deed dat een paar uur nadat vrijdag bekend werd dat Thierry Baudet via een ledenreferendum opnieuw tot politiek leider was gekozen. Vincken is het vierde Limburgse statenlid dat uit de partij is gestapt.

Lees ook: Baudet blijft: Statenfractie FvD Limburg brokkelt verder af

Blunders Baudet
Hij zegt dat hij het al lang moeilijk had met standpunten en ‘blunders’ van Baudet. Als voorbeeld noemt hij diens meningen over de corona-pandemie en het geen afstand nemen van complottheorieën. Ook dat Baudet eerder sprak over ‘aardbevinkjes’ in Groningen naar aanleiding van de gaswinning en zijn naar later bleek onjuiste tweet dat twee vriendinnen van hem waren lastiggevallen gevallen in de trein door Marokkanen, vielen bij Vincken niet in goede aarde. “Ik moet al maanden die fratsen goed praten tegen kiezers”, aldus Vincken.

Commotie JFvD niet doorslaggevend
“Bij Baudet is sprake van een narcistische houding waarbij hij nauwelijks open staat voor kritiek. Zijn houding van de laatste twee weken was de druppel die de emmer deed overlopen”. De antisemitische, homofobe en racistische appjes tussen leden van de jongerenafdeling van Forum - JFvD - hebben geen doorslaggevende rol gespeeld bij het besluit van Vincken. “Voor anti-semitisme en racisme behoort uiteraard geen plaats te zijn binnen Forum. Maar aan die gekke appjes van stoere en puberale idioten til ik niet zo zwaar”, zo zegt Vincken.

Verscheurde fractie
Eerder verlieten de statenleden Marcel Thewissen, Hans Reuser en Bart Smeets de partij. De nog twijfelende fractieleden Ruby Driessen en Roel Westhoff nemen begin deze week een besluit.

Lees ook: Fractie Forum voor Democratie Limburg verscheurd

Fractievoorzitter Simone Kerseboom blijft in ieder geval wel lid van FvD. Zij wil de ontwikkelingen van de komende weken afwachten. Ruim een week geleden maakte gedeputeerde Ruud Burlet al bekend uit Forum te stappen.

Lees ook: Gedeputeerde Burlet stapt uit Forum voor Democratie

De in maart 2019 gekozen statenleden van Forum willen in het Limburgs Parlement wel blijven functioneren als één fractie. Momenteel wordt bekeken hoe dat formeel geregeld moet worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen