Overslaan en naar de inhoud gaan

Statenleden onder druk vanwege MAA: 'Hangt boven het hoofd'

Geplaatst opdonderdag 12 mei 2022 - 19:34

Er ligt een zware last op de schouders van de leden van Provinciale Staten, die 3 juni de knoop doorhakken over het voortbestaan van Maastricht Aachen Airport (MAA). Dat stellen onder meer statenleden Marcel Thewissen (SVL) en Wouter IJpelaar (CDA) donderdag in L1mburg Centraal op L1 TV.

De Limburgse volksvertegenwoordigers vergaderen vrijdag in de Statencommissie over wat er met het vliegveld zal gebeuren: sluit het de deuren of blijft het open? En zo ja, onder welke voorwaarden?

'Hangt boven hoofden'
SVL'er Thewissen meent dat het belangrijk is dat de kogel door de kerk gaat omtrent de luchthaven. "Het hangt al veel te lang letterlijk en figuurlijk boven de hoofden van mensen. Hoe moeilijk het nog steeds is, er moet duidelijkheid komen."

Hij zegt blij te zijn met de betrokkenheid van veel Limburgers, maar dat emoties geregeld de overhand krijgen. "Het is aan ons om de ratio en de feiten te scheiden van de emotie. Dat is niet altijd makkelijk." Er zijn in de kwestie veel belanghebbenden, waaronder het vliegveldpersoneel, omwonenden, natuurorganisaties en zelfs kunstbeurs TEFAF, die zonder de luchthaven moeilijker doorgang zou kunnen vinden. Bij de vergadering donderdag zullen 22 insprekers aanwezig zijn.

Lees ook: Einde vliegveld kan ook einde TEFAF Maastricht betekenen

Bedreigingen
Collega's van de statenleden zeggen te maken te hebben gehad met bedreigingen van belanghebbenden. Voor de SVL'er en CDA'er is dat niet het geval. Thewissen: "
Er zijn situaties geweest dat je weleens iets in de brievenbus vind of dat een wijkagent je belt dat er iets speelt. Maar ik vind het lastig om in te schatten of dat met dit dossier te maken heeft."

Ook IJpelaar merkt dat de betrokkenen hun gevoelens soms uiten. "Het gaat gepaard met emoties, maar ik kan die emoties wel plaatsen." De politicus meent daarnaast dat het onmogelijk is iedereen tevreden te stellen.

'Information overload'
De volksvertegenwoordigers hebben een dagtaak aan het spreken met belanghebbenden en het tot zich nemen van alle beschikbare informatie. CDA'er
IJpelaar zegt alle belangengroepen 'bijna wel twee keer' te hebben gesproken. "Als statenlid krijg je een information overload." Toch heeft hij daar vrede mee. "Je wordt gekozen, dan neem je je verantwoordelijkheid. Dit is één van de grootste dossiers waar we voor staan als provincie, dan moet je ruimte maken."

Statenlid zijn is voor veel leden een bijbaan. Gewoonlijk krijgt hij of zij een vergoeding van ongeveer 1500 euro per maand voor zo'n 20 uur werk per week.

Toekomst MAA
Het Limburgs Parlement kiest uiteindelijk uit vier scenario's, waarvan sluiting van het vliegveld er één is. Andere opties die op tafel liggen zijn maximale groei en groei zonder toename van de hinder. Anderzijds zou het vliegveld ook meer kunnen inzetten op vrachtvervoer of duurzamere (elektrische) vliegtuigen.

Mocht er een meerderheid zijn voor het openhouden van het vliegveld, dan zal hoe dan ook een nieuwe landingsbaan worden aangelegd. Naar verwachting kost deze ruim 35 miljoen euro. Aan de andere kant kost sluiten van het vliegveld zo'n 240 miljoen euro.

Beslissing
Eind april leidde een voorstel van Gedeputeerde Staten tot verwarring en onrust bij medewerkers. Het voorstel, dat alle scenario's onderbouwt met voor- en nadelen, zou de indruk wekken dat Gedeputeerde Staten de voorkeur geeft aan sluiting van de luchthaven.

Lees ook: Provincie wekt verkeerd beeld over toekomst MAA

Voor welk scenario IJpelaar en Thewissen gaan, blijft nog even onduidelijk. "We hebben nog de nodige vragen en naar aanleiding van de antwoorden zullen we positie moeten kiezen", legt Thewissen uit. Zijn collega 'heeft al wel een richting', maar houdt deze nog even voor zich.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen