Overslaan en naar de inhoud gaan

Statenfractie SP wil Chinees Wanssum verplaatsen

Geplaatst opvrijdag 23 januari 2015 - 22:28

De SP in het Limburgs Parlement wil dat het voormalig gemeentehuis van Wanssum, Den Schellaert, behouden blijft.

Dat kan door het gebouw waarin nu een Chinees restaurant zit 100 meter te verplaatsen. In een statencommissie zei fractievoorzitter Daan Prevoo dat het om het enige cultuurhistorische monument in het gebied gaat.

Opgeofferd
Den Schellaert moet wijken in het kader van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Dat zorgt voor een veel betere bescherming van de regio tegen hoog water.Maar volgens de SP kan het toch niet zo zijn dat het gebouw 'gewoon wordt opgeofferd' in het belang van dat project.

Geen kar cultuurgeld
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zegde toe Den Schellaert dinsdag opnieuw te bespreken in de wekelijkse vergadering van het provinciebestuur. Maar hij verklaarde wel 'geen grote bereidheid te hebben om daar met een kar cultuurgeld naar toe te gaan, als verplaatsing al mogelijk is.'

Lokale waarde
Koopmans erkende dat het voormalige gemeentehuis zeker lokaal een cultuurhistorische waarde heeft. "Maar als je het provinciaal bekijkt is het minder bijzonder. Want er zijn meer van dergelijke gebouwen", aldus de gedeputeerde.

Kropholler
Eerder pleitte de statenfractie van GroenLinks al voor behoud en mogelijke verplaatsing. Den Schellaert is begin jaren '50 van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van architect Alexander Kropholler.

De werkgroep Behoud Den Schellaert legt zich overigens neer bij het besluit tot sloop.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Oud gemeentehuis Wanssum gaat tegen de vlakte
Toch sloop oud raadhuis in Wanssum
Mogelijk verplaatsing oud raadhuis Wanssum
Onderzoek verdachte witte plek: geen miltvuur
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen