Overslaan en naar de inhoud gaan

Statenfractie GroenLinks bezorgd over situatie L1

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 11:29

GroenLinks in het Limburgs Parlement maakt zich grote zorgen over de situatie bij de regionale omroep L1.

In schriftelijke vragen stelt fractievoorzitter Thea Jetten ‘met verbazing en verbijstering’ de ontwikkelingen rond L1 te hebben gevolgd.

Wantrouwen
Onlangs schreef het personeel een brandbrief aan de Raad van Commissarissen (RvC) waarin staat dat L1 in grote nood verkeert. "De autoritaire wijze van leiding geven van directeur-bestuurder Peter Elbers leidt tot een onhoudbare situatie op de werkvloer", aldus de brief. "Hij heeft wantrouwen in mensen als uitgangspunt en dat bederft het dagelijkse werkklimaat", zo staat er verder.

Camera's
Volgens GroenLinks lijkt er van buitenaf dan ook sprake van behoorlijk verstoorde verhoudingen. Maar de directe aanleiding voor de vragen van de partij is het bericht in dagblad De Limburger dat de directeur-bestuurder verborgen camera’s op de redactievloer wil hangen als de omstandigheden daar aanleiding toe geven.

Moreel verwerpelijk
Zo’n actie "om het eigen personeel te controleren is niet alleen moreel verwerpelijk maar gaat zeker voor een nieuwsmedium dat journalistieke waarden hoog dient te houden al helemaal alle perken te buiten", zo vindt GroenLinks. Van het provinciebestuur wil de fractie weten of ze het daar mee eens is. En ook wat het vindt van de berichtgeving rond de verstoorde verhoudingen binnen L1.

Rol provincie
Verder vraagt GroenLinks-fractievoorzitter Jetten of het provinciebestuur een rol voor zichzelf ziet weggelegd om te proberen die verstoorde verhoudingen te normaliseren "en te bekijken of de onafhankelijkheid en journalistieke waarden beter geborgd kunnen worden."

Politiek
De partij verwijst ook naar het feit dat CDA-statenlid Mirjam Depondt lid is van de Raad van Commissarissen en dat directeur bestuurder Peter Elbers fractievoorzitter is geweest van de VVD in de gemeenteraad van Horst aan de Maas. Daar stopte hij mee omdat hij zijn raadszetel niet verenigbaar vond met zijn functie bij L1.

Commissariaat voor de Media
"Is het provinciebestuur van mening dat bij een onafhankelijk instituut ook bestuurders horen die niet gelieerd zijn, of tot voor kort gelieerd waren, aan een politieke partij", zo luidt één van de vragen van GroenLinks. Het Commissariaat voor de Media liet eerder deze week weten geen probleem te hebben met het lidmaatschap van de RvC van Depondt. Volgens het Commissariaat is het wettelijk niet verboden om een politieke nevenfunctie te combineren met een toezichtsfunctie bij een publieke omroep.

Lees ook: CvdM: Statenlid Depondt kan commissaris blijven bij L1

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen