De provinciale politiek steunt het akkoord dat CDA-gedeputeerde Hubert Mackus heeft gesloten over het tekort van een kleine 60 miljoen voor de elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn.
Dat is de treinverbinding tussen Roermond en Nijmegen.
Positieve reacties
In een statencommissie zei fractievoorzitter Leon Vaessen van D66 'blij' te zijn met de manier waarop de gedeputeerde de zaak heeft opgepakt. "Het belang van het verbeteren van de Maaslijn staat voor ons voorop", aldus Vaessen. PvdA-statenlid Aleida Berghorst was 'tevreden met de uitkomst van de onderhandelingen', CDA-statenlid Rudy Tegels vond 'dat goed werk is verricht. Waarvoor de complimenten.'
Lees ook: Akkoord: elektrificatie Maaslijn gaat door
'Goed werk'
Ook bij Lokaal-Limburg was er waardering. "Op een gegeven moment kun je niet meer terug bij een dergelijk groot project. Prima zoals de gedeputeerde het gedaan heeft", aldus statenlid Henk van der Linden. Nico Vincken van nieuwkomer Forum voor Democratie was enthousiast. "Ik ben ervan overtuigd dat goed werk is verricht. Wij springen met veel plezier op deze rijdende trein", zo verklaarde Vincken.
Den Haag
GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren waren ook te spreken over de deal. Tegelijk vonden zij dat in Den Haag ook serieus moet worden gekeken naar de aanleg van dubbel spoor op de hele Maaslijn in de toekomst. Dan gaat het om een investering van 700 tot 800 miljoen euro. 'Dat is zelfs voor een rijke provincie als Limburg niet te behappen. Hier ligt een taak voor Den Haag", stelde SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg.
Extra budget
In de overeenkomst over het tekort van bijna 60 miljoen op de Maaslijn is afgesproken dat de provincie 35,1 miljoen extra op tafel legt en het Rijk 10 miljoen. De provincies Noord-Brabant en Gelderland dragen respectievelijk 10,2 miljoen en 4 miljoen euro bij. Het totale budget voor de elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling bedraagt nu 213 miljoen euro.
Tussen eind december 2023 en eind december 2024 moet het project klaar zijn.