Overslaan en naar de inhoud gaan

Staten voor fusie Heerlen-Landgraaf, Brunssum moet ook mee

Geplaatst opdonderdag 6 juli 2017 - 20:45

Het Limburgs Parlement gaat akkoord met een fusie van Heerlen en Landgraaf.

Tegelijk doet het een oproep aan de Tweede Kamer om ook Brunssum mee te laten fuseren.

Groot Parkstad
Volgens een nipte meerderheid van CDA, VVD, PvdA en D66 vinden de meeste voor- en tegenstanders van de fusie van Heerlen en Landgraaf dat er een grotere gemeente zou moeten komen om de problemen in de regio op te lossen.
Daarom de oproep aan Den Haag via een amendement om te kiezen voor een nieuwe gemeente Heerlen-Brunssum-Landgraaf.

Het Limburgs Parlement kan zelf Brunssum niet toevoegen omdat ze niet kan ingrijpen in de lopende herindelingsprocedure Heerlen-Landgraaf, maar de Tweede Kamer kan wel kiezen voor een grotere gemeente.

Born en Belfeld
In het verleden is dat bij twee herindelingen in Limburg ook al eens gebeurd. Zo voegde de Tweede Kamer in 2001 Born toe aan de nieuwe gemeente Sittard-Geleen. Ook hief het parlement toen Belfeld op als zelfstandige gemeente door het op eigen houtje te betrekken bij de fusie van Venlo en Tegelen.

Draai
De opstelling van het Limburgs Parlement is wel opmerkelijk omdat het zich er begin februari -onder aanvoering van het CDA- nog voor uitsprak om Brunssum zijn eigen keuze te laten maken en niet te dwingen tot herindeling. Volgens CDA-statenlid Geert Frische is het CDA niet gedraaid maar wordt recht gedaan aan de informatie en meningen die de afgelopen maanden zijn geuit en verzameld.

Coalitiepartij SP steunt het amendement niet omdat de bewoners en gemeente niks is gevraagd. Een meerderheid van de gemeenteraad in Brunssum is voor behoud van zelfstandigheid.

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Geen unaniem 'nee' op fusieplannen uit Landgraaf
LIVE: Provincie stemt over herindeling Parkstad
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
‘Herindeling Parkstad komt eraan’
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen