Overslaan en naar de inhoud gaan

Starterslening stijgt iets om hogere woningprijzen

Geplaatst opdinsdag 18 december 2018 - 15:22

Koopwoningen tot 185.000 euro komen voortaan in aanmerking voor de starterslening van provincie en gemeenten.

Tot nu toe was dat bedrag 173.000 euro.

Toch kopen
De starterslening biedt mensen de mogelijkheid om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Zij hoeven pas na drie jaar rente en aflossing te betalen. Via de lening wordt maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd.

Stijgende woningprijzen
Het hogere plafond komt er op voorstel van de VVD. Volgens statenlid Anton Kirkels is de verhoging van groot belang omdat de prijzen van woningen gemiddeld stijgen en ook op hoog niveau zullen blijven."Maar vooral is het belangrijk dat dan meer mensen in aanmerking komen voor de regeling", aldus Kirkels.

Brede steun
Hij kreeg steun van alle andere partijen. Het provinciebestuur ging vervolgens ook om. Want dat had in eerste instantie voorgesteld om vast te houden aan 173.000 euro als grens.

Regeling verlengd
Het Limburgs Parlement stemde wel in met het verlengen van de regeling voor de starters op de woningmarkt tot en met eind 2023. Ook wordt er 5,5 miljoen euro extra voor uitgetrokken. Daardoor zit er in totaal 48,3 miljoen in het fonds.

Groot succes
De starterslening bestaat sinds 2006 en is een groot succes. Tot en met juli van dit jaar zijn er 2750 verstrekt. Het financiële risico is beperkt, zo blijkt uit de praktijk. Slechts in 1,2 procent van de gevallen is sprake van een betalingsachterstand.

Hoge deelname
Van de lening neemt de provincie 75 procent voor haar rekening, de gemeente het overige kwart. Van de 33 Limburgse gemeenten doen tot nu toe alleen Maastricht, Valkenburg, Heerlen en Simpelveld niet mee. Simpelveld treft wel voorbereidingen om alsnog aan te sluiten.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen