Overslaan en naar de inhoud gaan

Starterslening stijgt iets om hogere woningprijzen

Geplaatst opdinsdag 18 december 2018 - 15:22

Koopwoningen tot 185.000 euro komen voortaan in aanmerking voor de starterslening van provincie en gemeenten.

Tot nu toe was dat bedrag 173.000 euro.

Toch kopen
De starterslening biedt mensen de mogelijkheid om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Zij hoeven pas na drie jaar rente en aflossing te betalen. Via de lening wordt maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd.

Stijgende woningprijzen
Het hogere plafond komt er op voorstel van de VVD. Volgens statenlid Anton Kirkels is de verhoging van groot belang omdat de prijzen van woningen gemiddeld stijgen en ook op hoog niveau zullen blijven."Maar vooral is het belangrijk dat dan meer mensen in aanmerking komen voor de regeling", aldus Kirkels.

Brede steun
Hij kreeg steun van alle andere partijen. Het provinciebestuur ging vervolgens ook om. Want dat had in eerste instantie voorgesteld om vast te houden aan 173.000 euro als grens.

Regeling verlengd
Het Limburgs Parlement stemde wel in met het verlengen van de regeling voor de starters op de woningmarkt tot en met eind 2023. Ook wordt er 5,5 miljoen euro extra voor uitgetrokken. Daardoor zit er in totaal 48,3 miljoen in het fonds.

Groot succes
De starterslening bestaat sinds 2006 en is een groot succes. Tot en met juli van dit jaar zijn er 2750 verstrekt. Het financiële risico is beperkt, zo blijkt uit de praktijk. Slechts in 1,2 procent van de gevallen is sprake van een betalingsachterstand.

Hoge deelname
Van de lening neemt de provincie 75 procent voor haar rekening, de gemeente het overige kwart. Van de 33 Limburgse gemeenten doen tot nu toe alleen Maastricht, Valkenburg, Heerlen en Simpelveld niet mee. Simpelveld treft wel voorbereidingen om alsnog aan te sluiten.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen