Overslaan en naar de inhoud gaan

Starterslening stijgt iets om hogere woningprijzen

Geplaatst opdinsdag 18 december 2018 - 15:22

Koopwoningen tot 185.000 euro komen voortaan in aanmerking voor de starterslening van provincie en gemeenten.

Tot nu toe was dat bedrag 173.000 euro.

Toch kopen
De starterslening biedt mensen de mogelijkheid om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Zij hoeven pas na drie jaar rente en aflossing te betalen. Via de lening wordt maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd.

Stijgende woningprijzen
Het hogere plafond komt er op voorstel van de VVD. Volgens statenlid Anton Kirkels is de verhoging van groot belang omdat de prijzen van woningen gemiddeld stijgen en ook op hoog niveau zullen blijven."Maar vooral is het belangrijk dat dan meer mensen in aanmerking komen voor de regeling", aldus Kirkels.

Brede steun
Hij kreeg steun van alle andere partijen. Het provinciebestuur ging vervolgens ook om. Want dat had in eerste instantie voorgesteld om vast te houden aan 173.000 euro als grens.

Regeling verlengd
Het Limburgs Parlement stemde wel in met het verlengen van de regeling voor de starters op de woningmarkt tot en met eind 2023. Ook wordt er 5,5 miljoen euro extra voor uitgetrokken. Daardoor zit er in totaal 48,3 miljoen in het fonds.

Groot succes
De starterslening bestaat sinds 2006 en is een groot succes. Tot en met juli van dit jaar zijn er 2750 verstrekt. Het financiële risico is beperkt, zo blijkt uit de praktijk. Slechts in 1,2 procent van de gevallen is sprake van een betalingsachterstand.

Hoge deelname
Van de lening neemt de provincie 75 procent voor haar rekening, de gemeente het overige kwart. Van de 33 Limburgse gemeenten doen tot nu toe alleen Maastricht, Valkenburg, Heerlen en Simpelveld niet mee. Simpelveld treft wel voorbereidingen om alsnog aan te sluiten.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen