Overslaan en naar de inhoud gaan

Starterslening koopwoningen verhoogd naar 225.000 euro

Geplaatst opdonderdag 13 februari 2020 - 11:20

Het provinciebestuur wil de limiet voor een starterslening verder verhogen.

Momenteel wordt de lening verstrekt bij een maximale koopprijs van 185.000 euro voor een woning. Dat wordt opgetrokken naar 225.000 euro.

Gering
Volgens het provinciebestuur neemt de prijs van een koopwoning toe en is daardoor het aanbod aan woningen in de categorie tot 185.000 euro te gering. Daarom daalde het aantal toegekende startersleningen vorig jaar met iets meer dan 20 procent naar 312. In 2018 werden er nog 396 verstrekt.

Lees ook: Limburgse starters kunnen duurdere woning kopen

Noodzakelijk
Het provinciebestuur vindt om die redenen een aanpassing noodzakelijk om aan de doelstelling van de startersregeling te kunnen blijven voldoen. Die wil mensen de mogelijkheid bieden om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Zij hoeven dan de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. Via de lening wordt maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd. Met de nieuwe limiet wordt dat 45.000 euro.

Extra geld
Voor de aanpassing stelt het provinciebestuur voor om zeven miljoen extra uit te trekken. Daarmee komt het totale potje voor de startersregeling op 55,3 miljoen euro. Uitgangspunt is dat het fonds zich vanzelf steeds vult door de terugbetaling van de leningen.

Lees ook: Huizenprijzen in bijna alle Limburgse gemeenten gestegen

Geen verrassing
Dat het provinciebestuur de limiet voor de startersleningen verhoogt, komt niet uit de lucht vallen. Twee maanden geleden werd dat al duidelijk uit het antwoord op schriftelijke vragen van Lokaal-Limburg. Toen was er nog sprake van het optrekken van de limiet naar 210.000 euro. Lokaal-Limburg pleitte toen voor een grens van 220.000 euro. Op basis van een evaluatie gaat het provinciebestuur daar in het definitieve voorstel dus nog boven zitten.

Gemeenten
De startersregeling bestaat sinds 2006 en is een groot succes. Van de 31 Limburgse gemeenten doen er 28 mee. Valkenburg, Maastricht en Heerlen zijn de enige drie gemeenten die niet deelnemen. Die laatste twee gemeenten sluiten mogelijk dit jaar alsnog aan. Bij een starterslening komt 75 procent voor rekening van de provincie en de gemeente staat garant voor het resterende kwart. In 2019 bedroeg de lening gemiddeld bijna 26.000 euro.

Goedkeuring
Het Limburgs Parlement bespreekt het voorstel van het provinciebestuur op 13 maart in een Statencommissie. Op 3 april volgt dan een definitief besluit.

In december 2018 werd de grens om voor een starterslening in aanmerking te komen al opgetrokken van 173.000 naar 185.000 euro. Dat gebeurde op initiatief van toenmalig VVD-statenlid Anton Kirkels. Het argument destijds was ook de stijgende prijs van koopwoningen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen