Overslaan en naar de inhoud gaan

Starterslening koopwoningen naar 245.000 euro

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 22:16

Het provinciebestuur wil de limiet voor een starterslening verder verhogen Nu wordt de lening verstrekt bij een maximale koopprijs van 225.000 euro. Dat moet 245.000 euro worden.

Vorig jaar werd die maximale prijs al opgetrokken van 185.000 naar 225.000 euro. Ook nu is de reden de stijgende prijs van koopwoningen. Daardoor is het aanbod aan woningen tot 225.000 euro te gering.

Met de hogere limiet verwacht het provinciebestuur dat er weer meer woningen binnen het bereik van starters komen. Het wil ook vijf miljoen extra uittrekken voor de regeling waardoor de totale pot 60,3 miljoen euro gaat bedragen.

Toch een huis kopen
Vorig jaar werden 359 startersleningen toegekend. Dat zijn er 47 meer dan in 2019 maar nog altijd minder dan de 396 van 2018. Met de starterslening moeten mensen de mogelijkheid krijgen om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Ze hoeven dan de eerste drie jaren geen rente of aflossing te betalen. Via de lening wordt er maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd.

Met de nieuwe voorgestelde limiet wordt dat 49.000 euro, tegenover 45.000 euro nu. Bij de starterslening komt 75 procent voor rekening van de provincie.

Ook Heerlen gaat meedoen
Een gemeente staat garant voor het resterende kwart. Inmiddels doen 30 van de 31 Limburgse gemeenten mee of gaan dat doen. Alleen Valkenburg neemt nog niet deel. Eerder gold dat ook voor Maastricht en Heerlen. Maar in 2020 sloot Maastricht alsnog aan. In het najaar volgt Heerlen, zo werd onlangs bekend. Daarmee geeft het gemeentebestuur uitvoering aan een afspraak uit het Heerlense coalitie-akkoord van 2018 en een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren uit november 2019 om eindelijk vaart te maken.

Het gemeentebestuur bekijkt momenteel nog waar de twee-en-een halve ton die de deelname kost precies vandaan moeten komen.

Steuntje in de rug
"Starters hebben het lastig om een betaalbare koopwoning te vinden. Daarom proberen wij ze een steuntje in de rug te geven, zeker in de huidige moeilijke tijden", aldus gedeputeerde Andy Dritty. "Vandaar ook de voorgestelde verhoging van de limiet. En als meer starters een woning kunnen kopen, bevordert dat ook de doorstroming op de woningmarkt."

Volgende week donderdag wordt het voorstel van het provinciebestuur besproken in een statencommissie. Op 9 april neemt het Limburgs Parlement dan een definitief besluit. Bij de starterslening gaat het overigens om een zogeheten revolverend fonds. Dat wil zeggen dat het steeds weer wordt gevuld uit de rente en aflossing van de verstrekte leningen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond