Overslaan en naar de inhoud gaan

Start philharmonie zuidnederland in 'het nieuwe normaal'

Geplaatst opwoensdag 27 mei 2020 - 16:34

Kortere concertprogramma’s met minder musici op het podium. Die werkwijze hanteert philharmonie zuidnederland in ieder geval de eerste maanden van het nieuwe concertseizoen.

Tijdens de online perspresentatie van het nieuwe muziekseizoen woensdagmiddag, geeft intendant Stefan Rosu aan dat er door de coronamaatregelen maximaal 50 musici op het podium kunnen zitten. Met meer musici is de anderhalve meter afstand tussen hen niet te waarborgen.

Uur
Het orkest, dat 110 leden telt, kiest ervoor om composities te spelen voor een kleinere orkestbezetting, met dus maximaal 50 musici. De concertprogramma’s duren maximaal een uur. "Maar die spelen we twee keer op een avond", geeft Rosu aan.

Op die manier verwacht het orkest in de tijd van 'het nieuwe normaal' zoveel mogelijk muziekliefhebbers te bereiken om de concerten bij te wonen. Voor bezoekers van schouwburgen en concertzalen geldt voorlopig namelijk ook dat de afstand tussen hen anderhalve meter moet zijn. Daardoor zijn er minder stoelen beschikbaar in de zaal.

Online
Voor de liefhebbers die, vanwege de coronacrisis, echt niet naar concerten toe durven te komen biedt philharmonie zuidnederland een stream aan, zodat zij thuis de concerten kunnen bijwonen.

Coronavirus
Het orkest start in september met deze nieuwe werkwijze. Hoelang dat duurt hangt af van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de maatregelen die de regering afkondigt. Zodra dat kan wil het orkest haar reguliere programmering oppakken met concerten voor grote symfonische orkestbezetting. Op het moment dat het orkest de reguliere programmering kan starten, brengt het ook de jaarbrochure naar buiten.

Verrassing
Welke muziekstukken vanaf september op de lessenaars van de musici komen te staan, is een verrassing. "Die alternatieve programma’s maken we later bekend", aldus hoofd marketing en communicatie Martijn Versteeg. Hij legt uit dat de kaartverkoop voor die kleinere en kortere concerten ook later begint. Hiervoor werkt het orkest samen met de theaters en concertzalen in de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Opera Zuid
Over de concrete samenwerking met Opera Zuid uit Maastricht wordt op dit moment nog hard nagedacht. Meerdere keren per jaar begeleidt philharmonie zuidnederland opera’s vanuit de orkestbak, maar vanwege de coronacrisis is dat ook niet zonder meer mogelijk. “Waarschijnlijk laten we bestaande orkestpartituren arrangeren voor kleinere bezetting, zonder dat dat ten koste gaat van de klankkleur”, licht artistiek programmeur Jos Roeden toe.

Afscheid
Ook maakte het orkest bekend om aan het einde van het seizoen afscheid te nemen van de Russische chef-dirigent Dmitri Liss. Hij heeft vijf jaar lang philharmonie zuidnederland aangevoerd, maar kan dat niet langer combineren met zijn chef-dirigentschap in de Oeral.

Lees ook: Chef-dirigent vertrekt bij philharmonie zuidnederland

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen