Overslaan en naar de inhoud gaan

Stapels zwart geld vliegen witgewassen de grens over

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2020 - 6:00

Reisbeperkingen en grenscontroles maakten het koeriers met zwart geld behoorlijk lastig rond het hoogtepunt van de coronacrisis .

Dat blijkt uit de eerste cijfers die de Koninklijke Marechaussee (KMAR) in juni kan verstrekken.

Geldbedragen
"We zien de laatste weken veel incidenten met witwassen. Zowel bij controles op luchthavens als langs de zuidgrens in Limburg en Brabant. De geldbedragen die we in beslag nemen variëren van 7.000 tot 50.000 euro. Af en toe hebben we een paar uitschieters gehad van boven de 100.000 euro", aldus Robert van Kapel.

Volgens de woordvoerder van de KMAR zit het witwassen kennelijk in de lift. Of de grenscontroles zijn effectiever, waardoor meer kwalijke zaken aan het daglicht komen. Het kan beide kanten op.

Totaalpakket
Van Kapel: “We werken meer en meer 'informatie gestuurd' en maken gebruik van sensoren en camera’s. Met onze afdeling intelligence stellen we profielen op. Die bestaan uit allerlei elementen. Type auto, bepaald kenteken, aantal inzittenden. Ook tijd en locatie en eerdere incidenten wegen we mee. Dat totaalpakket kan leiden tot meer gerichte controles op bepaalde plekken.”

Door deze werkwijze kan de KMAR steeds vaker geldkoeriers onderscheppen. "We zien in Limburg bij onze controles in de regio Venlo en Maastricht, een toename aan witwaspraktijken. Vaak kunnen inzittenden niet verklaren hoe ze aan het geld zijn gekomen dat ze bij zich hebben, al dan niet verstopt in de auto", vertelt Van Kapel.

De grenscontroles op witwassen leveren ook opmerkelijke bijvangsten op. Van Kapel: "We stuiten ook steeds vaker op illegale grensoverschrijdingen en treffen regelmatig mensen aan met valse reisdocumenten. Ook zien we een stijging van het aantal aangehouden mensensmokkelaars."

Brigade Maastricht
Of 2020 een 'topjaar' wordt voor de KMAR is niet zeker, maar gelet op de stijgende lijn van afgelopen jaren zou dat geen verrassing zijn. Als het gaat om witwassen vlogen afgelopen jaren de cijfers omhoog. De brigade van de Koninklijke Marechaussee in Maastricht telde twee jaar geleden 6 zaken met witwassen en nam ruim 10.000 euro in beslag. In 2019 liep het aantal zaken met witwassen op naar 15 en werd beslag gelegd op bijna 128.000 euro.

Brigade Venlo
De collega's van de brigade in Venlo hadden in 2018 te maken met 12 zaken waarbij het vermoeden van witwassen bestond. Daarbij is bijna 70.000 euro aan geld in beslag genomen. In 2019 ging het om 13 witwaszaken waarbij een bedrag van bijna 137.000 euro mee gemoeid was. Het vermoeden is dat het slechts een topje van de ijsberg is, maar lonend blijven de vliegende grenscontroles zeker.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen