Overslaan en naar de inhoud gaan

Stapels zwart geld vliegen witgewassen de grens over

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2020 - 6:00

Reisbeperkingen en grenscontroles maakten het koeriers met zwart geld behoorlijk lastig rond het hoogtepunt van de coronacrisis .

Dat blijkt uit de eerste cijfers die de Koninklijke Marechaussee (KMAR) in juni kan verstrekken.

Geldbedragen
"We zien de laatste weken veel incidenten met witwassen. Zowel bij controles op luchthavens als langs de zuidgrens in Limburg en Brabant. De geldbedragen die we in beslag nemen variëren van 7.000 tot 50.000 euro. Af en toe hebben we een paar uitschieters gehad van boven de 100.000 euro", aldus Robert van Kapel.

Volgens de woordvoerder van de KMAR zit het witwassen kennelijk in de lift. Of de grenscontroles zijn effectiever, waardoor meer kwalijke zaken aan het daglicht komen. Het kan beide kanten op.

Totaalpakket
Van Kapel: “We werken meer en meer 'informatie gestuurd' en maken gebruik van sensoren en camera’s. Met onze afdeling intelligence stellen we profielen op. Die bestaan uit allerlei elementen. Type auto, bepaald kenteken, aantal inzittenden. Ook tijd en locatie en eerdere incidenten wegen we mee. Dat totaalpakket kan leiden tot meer gerichte controles op bepaalde plekken.”

Door deze werkwijze kan de KMAR steeds vaker geldkoeriers onderscheppen. "We zien in Limburg bij onze controles in de regio Venlo en Maastricht, een toename aan witwaspraktijken. Vaak kunnen inzittenden niet verklaren hoe ze aan het geld zijn gekomen dat ze bij zich hebben, al dan niet verstopt in de auto", vertelt Van Kapel.

De grenscontroles op witwassen leveren ook opmerkelijke bijvangsten op. Van Kapel: "We stuiten ook steeds vaker op illegale grensoverschrijdingen en treffen regelmatig mensen aan met valse reisdocumenten. Ook zien we een stijging van het aantal aangehouden mensensmokkelaars."

Brigade Maastricht
Of 2020 een 'topjaar' wordt voor de KMAR is niet zeker, maar gelet op de stijgende lijn van afgelopen jaren zou dat geen verrassing zijn. Als het gaat om witwassen vlogen afgelopen jaren de cijfers omhoog. De brigade van de Koninklijke Marechaussee in Maastricht telde twee jaar geleden 6 zaken met witwassen en nam ruim 10.000 euro in beslag. In 2019 liep het aantal zaken met witwassen op naar 15 en werd beslag gelegd op bijna 128.000 euro.

Brigade Venlo
De collega's van de brigade in Venlo hadden in 2018 te maken met 12 zaken waarbij het vermoeden van witwassen bestond. Daarbij is bijna 70.000 euro aan geld in beslag genomen. In 2019 ging het om 13 witwaszaken waarbij een bedrag van bijna 137.000 euro mee gemoeid was. Het vermoeden is dat het slechts een topje van de ijsberg is, maar lonend blijven de vliegende grenscontroles zeker.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen