Overslaan en naar de inhoud gaan

Stapels zwart geld vliegen witgewassen de grens over

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2020 - 6:00

Reisbeperkingen en grenscontroles maakten het koeriers met zwart geld behoorlijk lastig rond het hoogtepunt van de coronacrisis .

Dat blijkt uit de eerste cijfers die de Koninklijke Marechaussee (KMAR) in juni kan verstrekken.

Geldbedragen
"We zien de laatste weken veel incidenten met witwassen. Zowel bij controles op luchthavens als langs de zuidgrens in Limburg en Brabant. De geldbedragen die we in beslag nemen variëren van 7.000 tot 50.000 euro. Af en toe hebben we een paar uitschieters gehad van boven de 100.000 euro", aldus Robert van Kapel.

Volgens de woordvoerder van de KMAR zit het witwassen kennelijk in de lift. Of de grenscontroles zijn effectiever, waardoor meer kwalijke zaken aan het daglicht komen. Het kan beide kanten op.

Totaalpakket
Van Kapel: “We werken meer en meer 'informatie gestuurd' en maken gebruik van sensoren en camera’s. Met onze afdeling intelligence stellen we profielen op. Die bestaan uit allerlei elementen. Type auto, bepaald kenteken, aantal inzittenden. Ook tijd en locatie en eerdere incidenten wegen we mee. Dat totaalpakket kan leiden tot meer gerichte controles op bepaalde plekken.”

Door deze werkwijze kan de KMAR steeds vaker geldkoeriers onderscheppen. "We zien in Limburg bij onze controles in de regio Venlo en Maastricht, een toename aan witwaspraktijken. Vaak kunnen inzittenden niet verklaren hoe ze aan het geld zijn gekomen dat ze bij zich hebben, al dan niet verstopt in de auto", vertelt Van Kapel.

De grenscontroles op witwassen leveren ook opmerkelijke bijvangsten op. Van Kapel: "We stuiten ook steeds vaker op illegale grensoverschrijdingen en treffen regelmatig mensen aan met valse reisdocumenten. Ook zien we een stijging van het aantal aangehouden mensensmokkelaars."

Brigade Maastricht
Of 2020 een 'topjaar' wordt voor de KMAR is niet zeker, maar gelet op de stijgende lijn van afgelopen jaren zou dat geen verrassing zijn. Als het gaat om witwassen vlogen afgelopen jaren de cijfers omhoog. De brigade van de Koninklijke Marechaussee in Maastricht telde twee jaar geleden 6 zaken met witwassen en nam ruim 10.000 euro in beslag. In 2019 liep het aantal zaken met witwassen op naar 15 en werd beslag gelegd op bijna 128.000 euro.

Brigade Venlo
De collega's van de brigade in Venlo hadden in 2018 te maken met 12 zaken waarbij het vermoeden van witwassen bestond. Daarbij is bijna 70.000 euro aan geld in beslag genomen. In 2019 ging het om 13 witwaszaken waarbij een bedrag van bijna 137.000 euro mee gemoeid was. Het vermoeden is dat het slechts een topje van de ijsberg is, maar lonend blijven de vliegende grenscontroles zeker.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen