Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stankoverlast'-recyclebedrijf Brunssum stapt naar rechter

Geplaatst opdonderdag 27 juni 2019 - 13:13

Recyclebedrijf TpD uit Brunssum stapt naar de voorzieningenrechter. Het wil daarmee voorkomen dat de provincie eventueel overgaat tot sluiting van het bedrijf.

De zitting is op 4 juli.

Stankoverlast
Omwonenden van TpD klagen al jaren over de stank- en vliegenoverlast als gevolg van het in de open lucht opslaan van huishoudelijk plastic afval. De provincie heeft TpD eerder te verstaan gegeven dat ze een 'zorgplicht' heeft voor de omgeving en er dus voor moet zorgen dat er einde komt aan de overlast. Uiteindelijk kan dat ertoe leiden dat het bedrijf dicht moet als dat niet gebeurt. Maar TpD vindt dat ultieme middel te zwaar. En daarom stapt het nu naar de voorzieningenrechter. Eerder heeft het bedrijf bestreden dat zij de enige bron is van de vliegenoverlast.

Lees ook: 'Vliegenoverlast'-recyclebedrijf Brunssum mag niet meer lozen

Lok-emmers
Onlangs heeft de provincie zogeheten lok-emmers opgehangen om vliegen te vangen. Bij twee controles bleken vervolgens te veel vliegen in de emmers te zitten. Daar komt bij dat tevens is gebleken dat het afvalwater van het bedrijf te vervuild is om te lozen op het riool. TpD moet dat water nu afvoeren met tankwagens.

De provincie controleert TpD voortdurend. PvdA-gedeputeerde Eric Geurts zegt dat alles erop gericht is om de overlast van het bedrijf te niet te doen. Begin februari heeft hij het bedrijf al laten weten dat de procedure is gestart om de vergunning te wijzigen. Daarbij wordt opslag van huishoudelijk plastic afval in de buitenlucht verboden.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen