Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stankoverlast'-recyclebedrijf Brunssum stapt naar rechter

Geplaatst opdonderdag 27 juni 2019 - 13:13

Recyclebedrijf TpD uit Brunssum stapt naar de voorzieningenrechter. Het wil daarmee voorkomen dat de provincie eventueel overgaat tot sluiting van het bedrijf.

De zitting is op 4 juli.

Stankoverlast
Omwonenden van TpD klagen al jaren over de stank- en vliegenoverlast als gevolg van het in de open lucht opslaan van huishoudelijk plastic afval. De provincie heeft TpD eerder te verstaan gegeven dat ze een 'zorgplicht' heeft voor de omgeving en er dus voor moet zorgen dat er einde komt aan de overlast. Uiteindelijk kan dat ertoe leiden dat het bedrijf dicht moet als dat niet gebeurt. Maar TpD vindt dat ultieme middel te zwaar. En daarom stapt het nu naar de voorzieningenrechter. Eerder heeft het bedrijf bestreden dat zij de enige bron is van de vliegenoverlast.

Lees ook: 'Vliegenoverlast'-recyclebedrijf Brunssum mag niet meer lozen

Lok-emmers
Onlangs heeft de provincie zogeheten lok-emmers opgehangen om vliegen te vangen. Bij twee controles bleken vervolgens te veel vliegen in de emmers te zitten. Daar komt bij dat tevens is gebleken dat het afvalwater van het bedrijf te vervuild is om te lozen op het riool. TpD moet dat water nu afvoeren met tankwagens.

De provincie controleert TpD voortdurend. PvdA-gedeputeerde Eric Geurts zegt dat alles erop gericht is om de overlast van het bedrijf te niet te doen. Begin februari heeft hij het bedrijf al laten weten dat de procedure is gestart om de vergunning te wijzigen. Daarbij wordt opslag van huishoudelijk plastic afval in de buitenlucht verboden.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen