Overslaan en naar de inhoud gaan

Stankoverlast Chemelot: 'Dit lijkt me niet zo gezond'

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2015 - 9:28

De GGD Zuid-Limburg zegt dat de stank die van het Chemelot-terrein in Geleen vrijkomt, niet schadelijk voor de gezondheid is. Maar omwonenden zijn daar niet zeker van. "Dit lijkt me niet zo gezond."

In delen van Geleen, Beek en Neerbeek hangt al dagen een penetrante naftageur. Omwonenden houden ramen en deuren potdicht.

Klaar mee
"Ze zeggen wel dat het niet schadelijk voor de gezondheid is, maar ik ben er niet gerust op. Gezond zal het zeker niet zijn", zegt Riet Koumans, die in de Geleense wijk Krawinkel woont. "Ik heb een beetje last van mijn luchtwegen gehad en word misselijk van de stank."

Gelener Hub van der Starre is de overlast inmiddels wel beu. "We wonen naast Chemelot. Ja, dan heb je wel eens overlast. Maar zoals het de laatste tijd is, gaat me een beetje te ver. Dit is volgens mij niet meer gezond."

Lees ook: Regen zorgt voor stankoverlast naftatank Chemelot

Keelklachten
Bert Lemmens uit Beek heeft de voorbije dagen last van zijn keel gehad. Sterker nog, hij had amper een stem. Volgens de Beekenaar zijn deze klachten direct te wijten aan de geuroverlast. "Onze kinderen hadden het ook", zegt hij. "En ik heb van meer kinderen op basisschool Catharina Labouré gehoord dat ze met dezelfde klachten kampen. En dat daags nadat ze zijn begonnen met die tank leeg te pompen. Heel toevallig, toch?"

Geen risico's
Volgens een woordvoerder veroorzaakt nafta geen keelproblemen, maar hooguit hoofdpijn of misselijkheid. De GGD Zuid-Limburg laat weten dat er tot op heden geen sprake is geweest van risico's voor de volksgezondheid ten gevolge van het incident op het Chemelot-terrein.

Lees ook: GGD: Stank Chemelot zonder gevolgen voor gezondheid

Facebook-initiatief
Inwoners van de Westelijke Mijnstreek zijn de Facebook-pagina ChemelotWatch gestart om elkaar over overlast van chemische fabrieken op Chemelot te informeren. De pagina heeft inmiddels al ruim 1200 likes. Met deze pagina willen de burgers een statement maken in de hoop dat er maatregelen worden genomen om in de toekomst te voorkomen dat er gedurende een langere tijd overlast wordt veroorzaakt.

Naftatank
Sinds vorige week donderdag ligt de deksel van een grote naftatank op het Chemelot-terrein scheef waardoor er een penetrante lucht vrijkomt. Het leegpompen van de tank, met 10 miljoen nafta, gaat nog enkele dagen duren.

Lees ook: Naftatank op Chemelot-complex nog steeds niet leeg

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nafta-schuim Geleense wijk in gewaaid
Provincie: stank Chemelot niet gevaarlijk voor gezondheid
Legen naftatank Chemelot gaat langzamer dan verwacht
Duikers zoeken laatste restjes nafta in tank Chemelot
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen