Overslaan en naar de inhoud gaan

Standbeeld mijnverleden op het laatste moment afgeblazen

Geplaatst opmaandag 14 maart 2016 - 7:00

Er komt toch geen nieuw standbeeld ter ere van het mijnverleden in Heerlen.

Het door een jury - met daarin onder anderen Jo Coenen - uitverkoren ontwerp wordt niet gemaakt. De gemeente Heerlen oordeelde dat niet duidelijk is of er wel draagvlak voor bestaat. De jury reageert stomverbaasd.

Hartje Heerlen
Het plan om in het Jaar van de Mijnen een beeld in hartje Heerlen te onthullen dat het mijnverleden eert, was afkomstig van wethouder Jordy Clemens (SP, Erfgoed). De organisatie van het Jaar van de Mijnen omarmde het plan, selecteerde kunstenaars en stelde een jury in.

De jury met daarin onder anderen Jo Coenen (architect, IBA), Serge Langeweg (Continium, mijnenkenner) en Frank van der Linden (kunstenaar, lid van de commissie Kunst in de Openbare Ruimte) oordeelde in augustus unaniem: het ontwerp van kunstenaar Hans Reijnders was het meest geschikt. Ze sprak van een "een landmark in het hart van de stad Heerlen, dat letterlijk de kern raakt van de identiteit van dit gebied."

Geen schoonheidsprijs
Wethouder Clemens constateerde vervolgens dat niet duidelijk was of het vereiste draagvlak wel aanwezig was. Gesprekken met de kunstenaar hoe dat draagvlak zou kunnen worden vastgesteld, leidden niet tot resultaat, zegt hij: "Het proces verdient geen schoonheidsprijs. Duidelijk is dat wij vooraf duidelijk hadden moeten maken hoe het vereiste draagvlak zou moeten worden vastgesteld."

Kwaliteitsoordeel
De kunstenaar kreeg op 13 januari te horen dat de gemeente het werk afblies. Wethouder Clemens werpt de suggestie dat hij het ontwerp persoonlijk heeft verworpen, verre van zich. "Ook het kwaliteitsoordeel van de jury wordt niet betwist."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen