Overslaan en naar de inhoud gaan

Standbeeld mijnverleden op het laatste moment afgeblazen

Geplaatst opmaandag 14 maart 2016 - 7:00

Er komt toch geen nieuw standbeeld ter ere van het mijnverleden in Heerlen.

Het door een jury - met daarin onder anderen Jo Coenen - uitverkoren ontwerp wordt niet gemaakt. De gemeente Heerlen oordeelde dat niet duidelijk is of er wel draagvlak voor bestaat. De jury reageert stomverbaasd.

Hartje Heerlen
Het plan om in het Jaar van de Mijnen een beeld in hartje Heerlen te onthullen dat het mijnverleden eert, was afkomstig van wethouder Jordy Clemens (SP, Erfgoed). De organisatie van het Jaar van de Mijnen omarmde het plan, selecteerde kunstenaars en stelde een jury in.

De jury met daarin onder anderen Jo Coenen (architect, IBA), Serge Langeweg (Continium, mijnenkenner) en Frank van der Linden (kunstenaar, lid van de commissie Kunst in de Openbare Ruimte) oordeelde in augustus unaniem: het ontwerp van kunstenaar Hans Reijnders was het meest geschikt. Ze sprak van een "een landmark in het hart van de stad Heerlen, dat letterlijk de kern raakt van de identiteit van dit gebied."

Geen schoonheidsprijs
Wethouder Clemens constateerde vervolgens dat niet duidelijk was of het vereiste draagvlak wel aanwezig was. Gesprekken met de kunstenaar hoe dat draagvlak zou kunnen worden vastgesteld, leidden niet tot resultaat, zegt hij: "Het proces verdient geen schoonheidsprijs. Duidelijk is dat wij vooraf duidelijk hadden moeten maken hoe het vereiste draagvlak zou moeten worden vastgesteld."

Kwaliteitsoordeel
De kunstenaar kreeg op 13 januari te horen dat de gemeente het werk afblies. Wethouder Clemens werpt de suggestie dat hij het ontwerp persoonlijk heeft verworpen, verre van zich. "Ook het kwaliteitsoordeel van de jury wordt niet betwist."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen