Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Stalman biechtte dopegebruik in 1985 al op aan verslaggever

Geplaatst opzaterdag 9 januari 2016 - 8:40

Ria Stalman biechtte in 1985 al aan Dagblad de Limburger-verslaggever Paul van Gageldonk op doping gebruikt te hebben. De toenmalig journalist van Nieuwe Revu besloot echter op verzoek te zwijgen.

Dat schrijft Van Gageldonk zaterdag in een essay in de Limburgse kranten. Olympische kampioene Ria Stalman biechtte vrijdag in het tv-programma Andere Tijden Sport dopinggebruik op.

Keihard trainen
De journalist beschrijft in zijn artikel hoe hij Stalman in aanloop naar de voor haar gouden-Spelen volgde namens Nieuwe Revu. En hoe de fotograaf van het weekblad al bij de eerste kennismaking tussen discuswerpster Stalman en Van Gageldonk over doping begon. "Kwestie van keihard trainen", zei de journalist toen nog tegen zijn fotograaf.

Taperecorder uit
Stalman won vervolgens Olympisch goud en een jaar later trof de verslaggever Ria Stalman weer. In haar flatje aan het strand in Scheveningen onthulde de atlete haar dopinggebruik vervolgens. "Waar ligt die gouden medaille nu, vroeg ik. Ze wist het niet. Ergens in een doos. Vanuit het niets zei ze: die medaille zegt me niets meer; ik voel me niet thuis in dit lichaam. Daarna vroeg ze me de taperecorder uit te zetten", aldus van Gageldonk in het artikel.

Olympische allure
"
Wat volgde was het verhaal van die ene kans. Vrijwel het hele Oostblok zou niet aanwezig zijn in Los Angeles. Maar toch was Ria er niet zeker van dat ze de olympische titel zou kunnen veroveren. Haar verblijfplaats was maar enkele tientallen kilometers verwijderd van het Mexicaanse Tuyana. Daar kon je in apotheken, zonder recept, spierversterkende middelen kopen. Ria reed diverse keren, in gezelschap van Jennifer Smit, de grens over om de spullen in te slaan. Geduldig bouwde ze haar lichaam op tot olympische allure."

Zwijgen
Na haar bekentenis vroeg Stalman, Van Gageldonk te zwijgen. "
Ze ambieerde een carrière in de sportjournalistiek, bij de televisie het liefst. Een onthulling over dopinggebruik zou dat streven zonder enige twijfel dwarsbomen. Ik besloot te zwijgen."

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Schorsing amazone Sanne Thijssen opgeheven
boekcover ruger 357 ira limburg
Live: boekpresentatie over aanslag in Roermond
Motorcrossbanen: CDA wil meer gas geven
Kerkrade liever lui dan moe
Overzicht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank: doneer een voedselpakket online

Een voedselpakket online doneren? Dat kan!

Je doneert dan direct aan de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’. Met het geld van de donaties worden producten ingekocht en vervolgens verdeeld over de zes Voedselbanken in Limburg (Landgraaf, Roermond, Venray, Peel & Maas, Venlo en Weert).

Doneer hier
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Nieuw op L1 TV: Talent & Co

Het nieuwe tv-programma op L1 volgde een klein jaar vijf jonge Limburgse talenten op hun weg naar de verwezenlijking van hun artistieke droom. In de afsluitende aflevering van Talent & Co mogen kandidaten Fabiënne, Sino, Lotte, Pim en Tijn zich aan een volle zaal presenteren.

Iedere woensdag, zaterdag en zondag op L1 TV.

Bekijk hier de afleveringen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen