Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stallen fipronil-vrij krijgen duurt nog weken'

Geplaatst opvrijdag 18 augustus 2017 - 17:13

De pluimvee-sector krabbelt langzaam uit het dal van de eieren-crisis.

Zo zijn vrijdagmiddag de eerste nieuwe kuikens bij het bedrijf van Antoine van de Kruijs in Weert aangekomen. Hij ziet weer licht aan het einde van de tunnel.

Schoonmaak
Maar volgens belangenvereniging LTO kan het nog weken duren voordat kippenstallen die besmet zijn met fipronil, weer schoon zijn. Dat zegt Erik Hubers van LTO Nederland. Volgens de voorzitter van de sector pluimvee is het lastig om de stallen schoon te krijgen omdat de giftige stof hardnekkig is.

Experimenten
Volgens
Hubers is er geen pasklare oplossing voor de problemen. "De stallen moeten helemaal schoon gemaakt worden. Alle mest en organische stoffen moeten eruit. Daarna moet alles gereinigd worden om de aanwezige fipronil terug te dringen", aldus Hubers. En vooral dat laatste is lastig. Daarom wordt nu op verschillende plekken geëxperimenteerd met reinigingsmethoden. "Sommige experimenten zijn positief. Andere vallen tegen." De resultaten worden gedeeld met de getroffen kippenboeren.

Schade
Het is nog niet duidelijk wat de precieze schade is. "Sommige bedrijven hebben tonnen schade, andere minder. Maar de totale schade loopt zeker in de honderden miljoenen." Ook is het nog onduidelijk wat de terugroepactie van eieren de boeren gaat kosten.

Compensatie
Hubers heeft nog geen aanwijzingen dat boeren al financiële problemen hebben. "De boeren krijgen leningen van de bank. Daarmee zijn ze op korte termijn gered. Op langere termijn vrees ik wel dat boeren in de problemen komen." LTO is daarom begonnen met een lobby in Den Haag voor een compensatieregeling voor de getroffen boeren.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Kippenhouders proberen ruimen van stallen te voorkomen
Limburgs pluimveebedrijf plat door verboden stof in eieren
NVWA blokkeert nog eens tientallen pluimveebedrijven
NVWA: gevaarlijke eieren in omloop
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen